ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Luni, 27.May.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

TEHNICA SI ARTA - Ioan RATIU
 

PREFATA
        
         Tara Romaneasca, dela intemeierea ei si pana in zilele noastre, a jucat unul dintre cele mai mari roluri in istoria omenirii. Ea a fost stavila tuturor navalirilor barbare si, in acelasi timp, locul de targ si tranzit al intregului comert dintre apus si rasarit.

Principatele Romane, unite azi in Romania intregita, - din cele mai vechi timpuri, - prin populatia minoritara patrunsa in masa populatiei noastre, au cunoscut, intrucatva, nobila meserie de ceasornicar si giuvaergiu.

Atat meseria, cat si secretele si arta ceasornicarilor si giuvaergiilor insa, au ramas inchise, ca intr’o caseta, in fata tineretului roman, - dornic de invatatura, - fiind pastrate, ca o mare comoara, din tata in fiu. Astazi, cand suntem un popor liber pe calea plinului progres si cand somajul intelectual este atat de mare, prin prezenta lucrare, facem o incercare de a indruma tineretul spre bransa ceasornicariei si giuvaergeriei, dand baza acestei meserii in cadrele legii de reglementare a profesiunii, aparuta de abia in anul 1936.

Dintr’o nemarginita dragoste pentru aceasta nobila meserie, pe care o practic de treizeci de ani si, in acelasi timp, voind ca toate cunostintele mele atat teoretice cat si practice, - pe care le-am dobandit prin munca si straduita mea, - sa le ofer tinerelor generatii romanesti de azi si de maine, m-am hotarat sa scriu aceasta carte.

Am depus tot sufletul, toata energia, toata silinta si cunostinta mea, la alcatuirea si redactarea acestui tratat pentru ceasornicari, giuvaergii, gravori, tintuitori, opticieni, etc. Materialul intrebuintat l-am documentat in toate ramurile si partile lui artistice si tehnice.

Aceasta am facut-o ca tinerii Romani care doresc sa imbratiseze aceasta ramura, - spre binele si progresul Romaniei Mari, - sa gaseasca toate indrumarile necesare pentru invatarea ei, atat din punct de vedere tehnic, artistic, cat si din punct de vedere comercial.

Materialul cuprins in aceasta lucrare doresc sa serveasca drept indrumare tuturor tinerilor, - ba chiar si celor batrani, - pentru perfecttionarea in aceasta bransa.

  

Cluj, 1938

 

IOAN RATIU (RATZ)

maestru ceasornicar si giuvaergiu

Sarmasel – Cluj

Piata Unirii nr.18

  

Prefata - Ioan RATIU (RATZ) (click aici pentru download)

Ioan Ratiu - 1938
Ioan Ratiu - 1938

Tehnica si Arta - coperta
Tehnica si Arta - coperta


ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English