ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »

CEASURI PENTRU ROMANIA

Joi, 21.Mar.2019
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Gheorghe C. NICOLAU (G.C.N.) | Presedintele

 

In lumea colectionarilor de ceasuri de buzunar din Romania a avea un Roskopf G.C.N. e aproape o regula. Iar cand reusesti sa aduci in colectie unul marcat complet “G.C. Nicolau” esti deja un cunoscator.

 

“Dar cine a fost Gh. C. Nicolau?” am fost intrebat deseori!

Raspunsul l-am gasit doar la sfarsitul anului 2009 o data cu parcurgerea colectiei revistelor Gazeta Ceasornicarilor si Bijutierilor Romani si Orologiul tiparite la Cluj in perioada interbelica.

 

Dupa 1 Decembrie 1918 o organizatie care sa adune si sa reprezinte (pe intreg teritoriul Romaniei Mari) interesele breslei ceasornicarilor si bijutierilor a fost dorinta catorva comunitati ale acestor meserii din Transilvania si Banat.

Asociatia Generala a Bijutierilor, Ceasornicarilor si Meseriilor Similare din Romania a luat fiinta cu ocazia intalnirii reprezentantilor acestora din toate proviinciile romanesti organizata la data de 29.septembrie.1923 la Timisoara.

 

Presedintele acestei Asociatii a fost ales un bijutier cunoscut in bransa – Gheorghe C. Nicolau. In prezentarea facuta acestuia in Gazeta Ceasornicarilor | nr. 9 din mai.1924 se spunea:

“… Numele Nicolau este cunoscut in brancha noastra de vreo 100 de ani. Pravali(a) frumoasa din Bucuresti a fost infiintata din partea mosului proprietarului deacuma. Tatal proprietarului deacuma a condus pe urma pravali(a) si a contribuit foarte mult la inflorire(a) si marirea ei. Proprietarul de acuma este G. C. Nicolau si prin capacitate, seriositate si sarguinta a ajuns acolo unde il vedem astazi.

Meritele si capacitatea lui nu sa recunoscut numai din partea colegilor de bransa, ci din partea tuturor asociatii(lor) comerciale si industriale chiar si din partea curtei regale. G.C. Nicolau este furnizorul Curtei Regale, membru in comitet(ul) al camerei de industrie si comert membru al justitiei de comert etc. A fost si membru in consiliul orasenesc al orasului Bucuresti.”

 

O foarte frumoasa si lamuritoare prezentare a intregii istorii si a activitatii in "brancha" a familiei Nicolau este prezentata in "Fruntasii comerciului si industriei" ce a aparut in 1903 la editura Tacid:

"Succesor in a treia generatie a indestul de cunoscutei firme, care a fost creeata de bunicul d-sale Chiriac la 1827 in casele Tomescu din Sft. Gheorghe vechiu, cand l’a succedat fiul seu Costache Chiriac Nicolau, mai inainte de a veni la Bucuresci, a construit un cesornic de lemn de uimitoare perfectiune. Ast-fel ca, daca imprejuraile l’ar fi servit sa-i deschida calea strainateti, fara indoiala ar fi devenit o ilustratie industriala.

Nu mai putin si fiul seu Costache se sili sa-i fie un vrednic urmas.

In scurt timp si-a cascigat un renume bine meritat, prin serviciile sale tot-d’auna apreciate de diferitele nostre curti domnesci cat mai ales de intreaga bresla a negustorimei.

Astadi casa Nicolau, prin magasinele sale de bijuterie, cesornicarie, etc., atat din Calea Victoriei 28, cat si din str. Carol 43, dovedesce in deajuns ca incordata activitate ce i-a facut succesul in timp de 74 ani, este sanatosa garantie in viitor pentru afacerile ei. De aceea este si forte apreciata atat in tara cat si in streinatate ..."

 

Intelegem acum si mai bine de unde venea solida reputatie a casei Nicolau, reputatie ce a determinat alegearea lui Gheorghe Costache Nicolau in fruntea Asociatiei de bransa.

 

La 5.aprilie.1930 intr-un cadru festiv “in localul Sfatului Negustoresc” din Bucuresti G.C.N. “a serbat … doua evenimente importante: 50 de ani de activitate …in bransa aceasta si 100 ani, un secol intreg, de la infiintarea firmei D-sale” (vezi scan revista Orologiul) ceea ce inseamna ca G. C. Nicolau a pornit activitatea sa de bijutier la 1880. Chiar daca datele prezentate par contradictorii, informatiile oferite de "Fruntasii comerciului si industriei", prin data prezentarii, sunt cele de luat in seama. Astfel istoria succesiunilor casei Nicolau a inceput la 1827 si a fost derulata pe filiatia: Chiriac Nicolau - Costache Chiriac Nicolau - Gheorghe Costache Nicolau.  

 

Pravalia (“Magazin de Bijuterie, Orologerie si Orfeverie”) de care se face vorbire mai sus era localizata pe Calea Victoriei nr. (28)30 vis-à-vis de Prefectura Politiei (locatie ce o vom reintalni si in alte prezentari – vezi Max Weissbluth) acolo unde tocmai ce se deschisese celebrul pasaj Macca-Villacrosse (cf. reclama din ziarul “Ecoul”, 15.martie.1895, pag.4).

reclama Nicolau | 1888

reclama Nicolau in "Romania Libera", 18.decembrie.1888

 

Prin amabilitatea istoricului Emanuel Badescu (Biblioteca Academiei Romane / curator Cabinetul de Stampe) putem prezenta o imaginie cu pravalia G.C. Nicolau aflata in stanga intrarii (a doua vitrina) Pasajului Villacrosse (click pe imagine pentru marire):
magazin G.C.Nicolau magazin G.C.Nicolau - detaliu

O superba carte postala ce prezinta calea Victoriei (1905) in zona pasajului Macca-Villacrosse ne da sansa de a "vedea" magazinul G.C.N. si dintr-un alt unghi:

pravalia G.C.N. | 1905

 

Un al doilea magazin/depozit era localizat pe str. Carol nr. (43)45, o strada unde de asemenea se regrupasera numerosi vanzatori de ceasuri in epoca.

 

G.C.N. a depus eforturi sustinute pentru a creste si consolida Asociatia Bijutierilor si Ceasornicarilor, trecand problemele economice ce au inceput sa apara din 1929, pe perioada crizei economice de pana in 1933. Activitatea si functionalitatea Asociatiei a fost deseori criticata mai ales din partea "detailistilor" ce nu simteau ca sunt suficient reprezentati. In a doua parte a deceniului 4 (anii ’930), Gh. C. Nicolau s-a "retras" in pozitia de presedinte de onoare a Asociatiei, in fruntea acesteia fiind numit - Toma Dumitrescu.

* * *

Sunt cunoscute doua marci de ceasuri care au avut inscriptionate pe cadrane initialele “G.C.N.”, respectiv numele “G.C. Nicolau”.

 

ROSKOPF PATENT “C.G.N” | “G.C. NICOLAU BUCURESTI”

 

 Primul dintre acestea este un foarte cunoscut Roskopf open-face de diametru mare (58 mm). Cadranul a fost inscriptionat in doua variante (vezi imagini atasate):

 

- - - - - - - - - -

* ROSKOPF PATENT *

G.C.N.

 

sau

 

* ROSKOPF PATENT *

G.C. NICOLAU
BUCURESTI
- - - - - - - - - -

Cadranul prezinta orele in cifre romane si la exteriorul acestora indecsi pentru minute cu evidentierea 15, 30, 45 si 60.

Mecanismul Roskopf este marcat cu patentul elvetian “+ 30353” (inregistrat de Charles L. Schmidt un colaborator apropiat al fondatorului – Georges Frederik Roskopf) are un serial propriu din 6 cifre (vezi identificari) si in varianta originala era protejat sub capac printr-o rama cu geam de sticla.

Mecanismul este cu "stift anker" (pini/palete), balansier monometalic de alama si 8 rubine: 4 la balansier si cate 2 la ankerul cu stifturi si la roata anker.

Nu e un mecanism foarte precis (dar e robust si masiv), putand functiona cu o variatie de max. 1 min/zi daca e bine reglat, insa este influentat destul de usor de schimbarile de temperatura sau de magnetism.

Nu are rubin de impuls la balansier, ci o piesa de alama.

O particularitate de luat in seama este folosirea unui arc lung cu frana la capat (patent Patek Philippe).

La interior capacul prezinta de asemenea un serial (diferit de cel de pe mecanism) din 5 sau 6 cifre.

 

IDENTIFICARI:
• mecansim: 160218 | carcasa: 18393  | cadran “G.C. NICOLAU” | colectia Ceasuri pentru Romania

• mecansim: 188013 | carcasa: 793133 | cadran “G.C.NICOLAU” | colectia Ciprian Ganea

• mecansim: 683970 | carcasa: 305711 | cadran “G.C.N.” | colectia Ciprian Ganea
• mecansim: 776806 | carcasa: 37402  | cadran “G.C.N.” | colectia Peter Usatiuc

• mecansim: 941732 | carcasa: 552112 | cadran “G.C. NICOLAU” | colectia Constantin Bejan

 

 

LONGINES “G.C. NICOLAU | BUCAREST”

 

Al doilea producator cu un astfel de cadran este Longines.

Pana in acest moment (decembrie 2009) este cunoscut un singur exemplar intr-o importanta colectie privata.

Cadranul este marcat:

- - - - - - - - - -

LONGINES

G. C. NICOLAU

BUCAREST

- - - - - - - - - -

Din pacate pentru singurul exemplar in discutie mai sunt pastrate astazi doar cadranul si mecanismul (serial – 1.569.682) ce a fost identificat de Muzeul Longines ca fiind expediat reprezentantului Longines in epoca – Dlui Roller (vezi prezentarea acestuia – aici) in 1901.

De asemenea Muzeul Longines precizeaza ca inca din fabrica a fost inscriptionat cadranul cu numele Nicolau.

Mecanismul ceasului a fost confirmat ca fiind calibrul 19.70 (produs prima data in 1896 si prezentat in brosurile Longines ca fiind chronometer) un mecanism tip hunter premiat la Grand Prix Paris – 1898 probabil si pentru solutia micro-regulatorului “patent 3884”.

Include 16 rubine, balans bimetalic, spiral Breguet, 18.000 vph, 19’’’, 43.15 mm diametru si 7.00 mm inaltime.

Calitatea mecanismului face ca foarte probabil carcasa ceasului sa fi fost din aur 18K ce a fost topita, din pacate, pentru valorificare.

Cadran cu cifre arabe si secundar la ora 6:00.

 

[nota: august.2013] prin amabilitatea lui A.V. am primit informatii si imagini pentru un al 2-lea cea Longines inscriptionat pe cadran - "G.C. Nicolau | Bucarest". Este vorba despre o varianta cu cadran cifre romane, acelasi calibru 19.70 cu microregulator - serial 1.420.243, carcasa hunter 14K. Imagini ale ceasului au fost adaugate in coloana din dreapta.
 

Multumesc pentru ajutorul in aceasta documentare dnei prof. Mihaela Varga si colegilor de pe Time Club Romania / ceasornicar.ro – Constantin Bejan, Ciprian Ganea, Peter Usatiuc si Adrian Dan - pentru informatii si permisiunea de a utiliza imagini ale ceasurilor din colectiile lor.


Colectiile revistelor "Gazeta Ceasornicarilor si Bijutierilor", "Orologiu" si "Fruntasii comerciului si industriei" (ed. Tacid, vol. 1, Bucuresti - 1903) au fost consultate prin amabilitatea Bibliotecii Academiei Romane – Bucuresti. Multumiri istoricului Emanuel Badescu.

Multumesc deasemenea lui Dan Rosca | Bucurestii Vechi si Noi pentru sustinerea constanta a proiectului Ceasuri pentru Romania.

 
[up-date: august.2013]
Brasov, decembrie.2009

 

Gh. C. Nicolau (G.C.N.)| 1927
Gh. C. Nicolau (G.C.N.)| 1927

Gazeta Ceasornicarilor | an III nr.9 | mai.1924
Gazeta Ceasornicarilor | an III nr.9 | mai.1924

Orologiul | an I nr. 1 | august.1927
Orologiul | an I nr. 1 | august.1927

Orologiul | an IV nr. 7 | aprilie.1930
Orologiul | an IV nr. 7 | aprilie.1930

Gh. C. Nicolau (G.C.N.) | 1930
Gh. C. Nicolau (G.C.N.) | 1930

Roskopf "G. C. Nicolau"
Roskopf "G. C. Nicolau"

Roskopf "G. C. Nicolau"
Roskopf "G. C. Nicolau"

Roskopf "G. C. Nicolau"
Roskopf "G. C. Nicolau"

Roskopf "G. C. Nicolau"
Roskopf "G. C. Nicolau"

Roskopf "G.C.N."
Roskopf "G.C.N."

Roskopf "G.C.N."
Roskopf "G.C.N."

Roskopf "G.C.N."
Roskopf "G.C.N."

Longines "G.C. Nicolau"
Longines "G.C. Nicolau"

Longines "G.C. Nicolau"
Longines "G.C. Nicolau"

Longines "G.C. Nicolau" | cal. 19.70
Longines "G.C. Nicolau" | cal. 19.70

Longines "G.C. Nicolau" | cal. 19.70
Longines "G.C. Nicolau" | cal. 19.70

Longines "G.C. Nicolau"
Longines "G.C. Nicolau"

Longines "G.C. Nicolau"
Longines "G.C. Nicolau"

G.C. Nicolau | "Fruntasii comerciului si industriei" (1903)
G.C. Nicolau | "Fruntasii comerciului si industriei" (1903)


ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2019 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English