Magazinul de ceasornicarie C.I. Negreanu | str. Carol nr.56 - Bucuresti
Prin stradania lui Doru Farcus, un colectionar dintre cei mai speciali, s-a pastrat o copie a unui catalog (cca. 1910) interesant pentru pasionatii de ceasuri din Romania - “Catalogul General Ilustrat al Magazinului de Ceasornicarie si Guivaergerie – C. I. Negreanu | Bucuresti, strada Carol nr. 56”.
Desi copia pastrata nu este la calitatea dorita gasim in paginile sale “un asortiment” interesant de ceasuri de buzunar – barbatesti sau de dama, ceasuri de masa si pendule de perete dar si accesorii sau obiecte de bijuterie interesante astazi pentru colectionarii ce cauta sa identifice si sa dateze piese din colectiile detinute.
In mesajul de deschidere a Catalogului, proprietarul “marelui magazin” ne ofera si un indiciu asupra istoriei prezentei sale in aceasta bransa:
“Catre stimabila mea clientela,
Reputatiunea castigata in decurs de 25 ani dela fondarea Magazinului meu de Ceasornicarie si Giuvaergerie precum si increderea ce’mi ati acordat intotdeauna m’au indemnat a injgheba acest Catalog spre o mai buna si sigura orientare a D-voastra.” (pag. 3 – vezi scan coloana dreapta)
Cum in Catalog se fac mentiuni ale unor ceasuri prezentate la Expozitia din 1906, dar si avand in vedere modelele prezentate, se poate aproxima ca an de referinta al Catalogului – cca. 1906-1910 si an de intrare in bransa – cca. 1881-1885. Cautarile in Revista Bijutierilor si Ceasornicarilor de dupa anul de prima-aparitie a acesteia 1922, nu ofera nici o informative despre C.I. Negreanu ceea ce face posibil ca deja la 1920 acesta sa nu mai activeze. Numele sau nu este prezent in liste “vadului comercial” al strazii Carol (acolo unde se regrupase cele mai importante nume la bransei) prezentata – aici.
Catalogul prezinta marci dintre cele mai cunoscute (si atunci dar si astazi): Roskopf, Leonidas, CYMA, Tavannes, Japy, Longines sau Omega. Intre aceste nume si alte marci ce astazi sunt prezente printre piesele colectionarilor de la noi – Elegancia, Davos, Graziella, Elsa, Lord, Urania si Esperanza.
Intre ceasurile de buzunar "comanda Romania" prezente in Catalog (scanuri in continuare) avem:
- Ceasornicul "Cronometrul C.F.R. Patent" | masina cu 15 rubine, mers precis cu batae foarte tare”;
- "Regulatorul Romania Patent" | cu marca Tarii (stema Regala) si plomba de garantie”;
- "Cronometrul National Patent" | avand cadranul ilustrat cu figura Majestatii Sale Regele Carol I” (ceas prezentat la Expozitia Nationala 1906) dar si in varianta “avand capacele cu fotografiile intregiei Familii Regale si Princiare”;
- Ceasornicul "Caile Ferate Romane Patent" | cu locomotiva pe cadran si cu plomba de garantie;
- "Cronometrul Maritin Roman Patent" | cu vapor pe cadran. Constructie foarte solida, mers tare si exact”;
- "Cronometrele Nationale" | ambele avand pe dosul ceasornicului tablouri lucrate in email din Razboiul Romano-Turc din 1877”;
Printre ceasurile de masa (vezi scanuri coloana dreapta pag. 30, 32) prezentate regasim:
- Ceasornic de masa desteptator … C.F.R. cu locomotiva pe cadran;
- Ceasornic de masa desteptator, constructia fiind si eleganta, masina vizibila cu mers foarte regulat, cu musica. Se pot avea dupa dorinta cu cantece nationale sau straine.
Pentru aceste doua modele de ceasuri de masa vor fi disponibile prezentari separate, detailate, in curand pe site. Deasemenea Catalogul C.I. Negreanu integral va fi prezent In Biblioteca!
Cu multumiri pentru suportul acordat proiectului Ceasuri pentru Romania dlui Doru Fracus!