ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Sambata, 23.Nov.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

TISSOT IN ROMÂNIA (1925 - 1948)

 
Istoria prezentei Tissot in Romania nu a fost documentata intr-un material sintetizat pana in 2019. Sansa unei astfel de documentari ne-a fost oferita la intalnirea Time Club Romania | Harman - 2019 de catre Ion Schiau (Albini Prassa - reprezentant Tissot in Romania) care, in urma unei cercetari in arhivele Tissot si SSIH, a reconstituit la nivel de detaliu povestea Tissot in Romania de pana la anul 1947.

Cele cateva informatii disparate gasite de-a lungul timpului de Ceasuri pentru Romania in arhivele de la noi au mai adaugat cateva elemente de decor.

Dar informatiile ce arhivele Tissot le pastreaza la acest capitol sunt o data in plus interesante si pentru ca sintetizeaza si prezinta situatia comertului cu ceasuri intr-o tara de curand unita intre noi frontiere, unde interese comerciale vechi si aspiranti noi in bransa "lupta" pentru a se impune pe langa casele de orologerie importante. Reprezentantele caselor mari rezista, resursele financiare sunt reduse iar bransa se "invarte" intre aceleasi personaje cunoscute in epoca.
 
SSIH și Tissot ofera o privire atenta si uneori emotionanta asupra comertului nostru si a actorilor sai in perioada interbelica.
Rapoartele și notele la care se face referire reflecta un punct de vedere comercial, care ramane până în prezent unicul element pentru analiză și interpretare.

Conform registrelor de comenzi din arhive, primele relații comerciale dintre Tissot și România datează din iulie 1925 odata cu comenzile lansate de Finkelstein & Scherer, precum și cu cele ale Fratilor Roller (vezi scanuri documente atasate). Acesta este începutul ce din pacate nu a fost sustinut si confirmat, avand in vedere că ulterior, între 1928 și 1930, România nu mai trimte comenzi la Tissot. Din 1933, afacerile au fost reluate pentru zece ani ca apoi sa moara, din nou, intre 1943 si 1947.

Paginile de fata incerca sa prezinte aceasta istorie in cele doua capitole ce s-au individualizat la cercetarile din arhive:

- Tissot in Romania: primele tatonari (1925 - 1930)
- Tissot in Romania: reprezentanti in concurenta (1930 - 1947)

Si pentru o imagine a ce a insemnat si din punct de vedere cantitativ o astfel de prezenta si ce insemna aceasta in raport cu alte tari din zona estului Europei adaugam si o sinteza:

- Tissot in Romania interbelica si WW2: cateva cifre (1925 - 1948)

Prezentarea de fata este o colaborare: Arhivele Istorice Tissot - Albini Prassa - Ceasuri pentru Romania. Cu multumiri speciale - Fabienne Thiebaud-Barbier si Ion Schiau.

Imaginile ce insotesc aceasta prezentare, acolo unde nu sunt facute mentiuni speciale, sunt preluate din volumul aparut la aniversarea unui secol si jumatate a companiei.  

Estelle Fallet | "Tissot: 150 Years of History (1853 - 2003)" 

* * *
[up-date: ianuarie.2020]
Brasov, noiembrie.2019


















Estelle Fallet - "Tissot: 150 Years of History 1853-2003"
Estelle Fallet - "Tissot: 150 Years of History 1853-2003"

reclama Tissot - Gazeta Ceasonicarilor | anii ’930
reclama Tissot - Gazeta Ceasonicarilor | anii ’930






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English