ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 19.Mar.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

CEASUL LUI AUREL VLAICU

 

Muzeul Aviatiei din Bucuresti are in patrimoniul sau ceasul de buzunar ce a apartinut lui Aurel Vlaicu. O piesa cu atat mai interesanta cu cat, din relatarile nepoatei acestuia, Valeria Vlaicu care de-altfel l-a si oferit Muzeului, la momentul nefericitului accident acesta se afla in buzunarul celebrului aviator.

 

Ceasul de buzunar este fabricat de un producator elvetian celebru la inceputul secolului XX – Tavannes Watch Company, ce a functionat in diverse organizari intre 1890-1966 si mai apoi intr-un alt patronaj pana in 1982. Infiintata de un nume important in istoria orologeriei – Henri Sandoz, dupa fuziunea cu Cyma, compania a devenit cel mai mare producator din epoca. Astazi firma a "renascut" dar legaturile cu compania de origine sunt inca neclare!

 

Modelul ce a apartinut lui Aurel Vlaicu este probabil produs undeva in intervalul 1900-1905 si avand in vedere “insemnarea” ce se vede gravata pe mecanism “1907 VA” (1907 Vlaicu Aurel) nu este exclus sa fie chiar din 1907!

 

ceas Aurel Vlaicu | 1

Carcasa ceasului, de tip “open-face”, este din argint 0.800 si are la interior marcajul elvetian specific acestuia “coq de bruyere/wood grouse” (Rom. cocosul de munte) precum  si seria - 275301 . Foarte interesant este faptul ca pe capacul din spate al ceasului a fost gravata monograma celebrului aviator in care, central, se pot observa literele A si V “suprapuse”! Cu siguranta acest gravaj a fost facut ulterior achizitiei ceasului. Cum in 1907 Aurel Vlaicu se afla la finalul studiilor sale la Universitatea din München – Germania, este foarte probabil ca achizitia sa fi fost facuta in aceasta perioada.

 

Cadranul ceasului este din portelan, orele fiind marcate cu cifre romane iar la exterior minutele cu cifre arabe. Pe cadran, central, sub ora 12:00 este marcat producatorul Tavannes Watch Co.

ceas Aurel Vlaicu | 2

Mecanismul ceasului, de asemenea marcat Tavannes Watch Co. in doua randuri, s-a pastrat intr-o conditie mai buna decat carcasa. Pe mecanism este marcata seria acestuia – 575344, personalizat si prin mentiunea „1907 VA”. Din pacate nu s-au pastrat in arhive inregistrari ale anilor de productie ale mecanismelor Tavannes ce ar fi putut ajuta la o si mai precisa datare a fabricatiei acestuia.

Un detaliu important este si mentionarea pe mecanism a unui brevet elvetian – 12019, brevet depus de fondatorul companiei – Henri Sandoz, la 4.august.1896 si care se refera la o solutie proprie de armare/reglare cu ajutorul unui ansamblu actionat de coroana ceasului.

Mecanismul este unul cu 15 rubine, balansier bimetalic cu suruburi de compensare si microregulator pentru o ajustare de finete a functionarii lui si chatoanele prinse in suruburi la roata centrala si la arborele arcului. Aceste detalii insotesc de obicei (dar cu atat mai mult in acele vremuri) ceasurile la care functionarea precisa este data de un mecanism de calitate.


In ciuda conditiei in care se prezinta astazi, dar avand in vedere personalitatea celui care l-a detinut, ceasul lui Aurel Vlaicu este cu atat mai remarcabil intrucat el reprezinta un “document”, un “inregistrator” al unui moment important din istoria aviatiei romane.


surse:

1. portretul lui Aurel Vlaicu: imagine prin amabilitatea istoricului de aviatie Dan Antoniu;

2. copie brevet inventie nr. 12019: Muzeul International de Orologerie | Centrul de studii al Institutului "Omul si Timpul" | La Chaux-du-Fond, Elvetia

Cu multumiri pentru sprijinul acordat istoricului de aviatie - Dan Antoniu si Muzeului Aviatiei Romane din Bucuresti, director - comandor Paul George Sandachi si profesor - Sorin Turturica dar si colegului din Time Club Romania – Ciprian Ganea.

 

* * *
[up-date: martie.2009]
Brasov, martie.2009
Aurel Vlaicu | 1882-1913
Aurel Vlaicu | 1882-1913

[1] ceas Aurel Vlaicu
[1] ceas Aurel Vlaicu

[2] ceas Aurel Vlaicu
[2] ceas Aurel Vlaicu

[3] ceas Aurel Vlaicu
[3] ceas Aurel Vlaicu

[4] ceas Aurel Vlaicu
[4] ceas Aurel Vlaicu

[5] ceas Aurel Vlaicu
[5] ceas Aurel Vlaicu

[6] ceas Aurel Vlaicu
[6] ceas Aurel Vlaicu

[7] ceas Aurel Vlaicu
[7] ceas Aurel Vlaicu

[8] ceas Aurel Vlaicu
[8] ceas Aurel Vlaicu

[9] ceas Aurel Vlaicu
[9] ceas Aurel Vlaicu

[10] ceas Aurel Vlaicu
[10] ceas Aurel Vlaicu

brevet nr. 12019 | pag.1
brevet nr. 12019 | pag.1

brevet nr. 12019 | pag.2
brevet nr. 12019 | pag.2

brevet nr. 12019 | pag.3
brevet nr. 12019 | pag.3

Aurel Vlaicu | circa 1910
Aurel Vlaicu | circa 1910






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English