Poljot cal. 3133 – misiune romaneasca in spatiu | Dumitru-Dorin Prunariu
Subiectul ceasurilor ce au acompaniat misiunile spatiale este departe de a fi epuziat. Pasionati din lumea intreaga intreaba, cauta, documenteaza, prezinta astfel de piese de referinta. Site-uri web concentrate pe acest subiect, locuri si expozitii dedicate in muzee, capitole detailate in volume importante, toate sunt parti ale “nebuniei” pasionatilor.
In anul 1981 Romania a avut sansa de a fi parte a unei misiuni spatiale sovietice prin includerea in cadrul programului Soiuz 40 (misiune derulata alaturi de comandantul Leonid Popov) a brasoveanului, inginer de aviatie – Dumitru Dorin Prunariu. Speciala biografie a singurului cosmonaut roman poate fi parcursa pe indelete – aici.
Subiectul ceasului purtat de cosmonautul Dumitru Prunariu in misiunea sa spatiala a fost abordat si de catre pasionatii de la noi, drept pentru care am indraznit in a intreba direct, la sursa, pentru o imagine a acestui ceas. Incerc cu aceasta prima prezentare (ce sper sa o pot dezvolta candva) sa-i multumesc gen. Dumitru Prunariu pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Cautand in arhivele de imagini ale misiuni Soiuz 40 am gasit fotografii in care acest ceas poate fi vazut la mana lui Dumitru Prunariu; in coloana din dreapta cateva din imaginile disponibile.
La 30 ani de la misiunea Soiuz 40, in 2011, Muzeul National Filatelic – Bucuresti a organizat o expozitie ce a prezentat activitatea spatiala a acestuia alaturi de o cateva obiecte personale, intre care si ceasul de mana, utilizate pe durata misiuni.
Ceasul purtat de Dumitru Prunariu in misiunea din 1981 (14-22 mai 1981) a fost un Pojot Sturmanskie, cronograf cu 23 rubine, calibrul 3133, un “clasic” al aviatiei militare si activitatilor spatiale ruse de la inceputul anilor ‘980. Respectivul model a fost la mana mai multor cosmonauti rusi in misiunile de la sfarsitul anilor ‘970 – inceptului deceniului ‘980. La aparitie cal. 3133 (varianta dupa Valjoux 7734) in 1976, initial in Okeah si mai apoi in Sturmanskie, a fost folosit exclusiv in modelele militare si numai dupa 1983 au fost disponibile si variante “civile”.
Luand in considerare anul misiuni Soiuz 40 (1981) si pe baza prezentarii "Guide to Determining the Age and Originality of a Poljot 3133 Chronograph" (2011 | polmax3133 pe watchuseek) ceasul Prunariu este un excelent exemplu pentru varianta militara Poljot Aviator Strumanski de la inceputul 1980, inscriptionat "POLJOT" pe cadran in tipul de font Sans Serif de la inceputurile seriei "11US10SR9".
Pana la momentul in care vor fi disponibile si imagini ale mecanismului ceasului “Dumitru Prunariu”, cateva din specificatiile tehnice [dupa Juri Levenberg – “Russian Wristeatches” | Schiffer Publising Ltd, 1995 (pag. 9)]: Poljot cronograf, cal. 3133, 23 rubine, “lever movement”, dia. 31 mm, grosime 7,35 mm, 21.600 bpm, armare manuala, data la ora 6, bezel exterior (2 variante: 12 ore sau 60 minute) reglabil din coroana de la ora 6, doua sub-cadrane la ora 9 (secundar ceas) si la ora 3 (cronograf 30 minute / indicator de culoare rosie in forma de “racheta”), rezerva de mers fara cronograf 43 ore, cu cronograf 37 ore, indecsi si aratatoare cu material luminescent (verde), secundar principal crongraf de culoare rosie, geam ceas – cristal sintetic.
Cu multumiri pentru suport si amabilitate – general-maior Dumitru Prunariu.
Bibliografie:
[up-date: iulie.2018] Brasov, iulie.2018