ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Duminica, 06.Oct.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Precizia - Victoria - Aradora | Arad (1951-1999)

La o simpla cautare pe net informatiile despre fosta fabrica Victoria Arad (cunoscuta de multi si sub denumirea de Aradora, nume ce insa desemneaza ceasurile fabricate in anii de final ai fabricii) sunt relativ putine si redundante.

Bazate pe un articol aparut in 2009 (14.02.2009) in Jurnalul National sub semnatura lui Andrei Ando numeroasele prezentari accesibile astazi reiau, uneori gresit sau truchiat, alteori intr-o forma "mitizata" putinele lucruri stiute.

La momentul 1989 Intreprinderea de Ceasuri - "Victoria" Arad "raporta" ca produce 1.000.000 ceasuri anual cu un numar de 1.200 angajati. Asemeni Mecanica Fina - Bucuresti, dupa ani de fabricatie cu o minima disciplina tehnologica, calitatea acestora devenise indoielnica dar chiar si asa povestea fabricii merita sa fie spus cat mai detailat cu putinta.

Inceputurile fabricii pornesc in 1951 cand intr-o asociere ce purta numele "Cooperativa Precizia" (exista relatari ca initial denumirea a fost Metalul) mai multi ceasornicari ce activau in Arad inca din perioada interbelica ("cu scule cu tot, de voie sau nevoie" - vezi Evenimentul Zilei / 25.03.2010) si-au propus sa produca un ceas de masa. Intre initiatori sunt mentionate numele - Iosif Berenz, Şimolan şi Hollosy. Iosif Berenz nascut in 1930 in Sanpetru German isi va lega intrega sa activitatea de orologeria aradeana conducand diversele entitati ale fabricii vrfeme de mai bine de 40 de ani.

Cum precizeaza Jurnalul National | februarie.2009 in primii ani de activitate cooperativa avea un numar de 50-60 de angajati si fabrica doar roti dintate dar, incepand cu 1954, incepe sa produca "ceasuri desteptatoare, ochelari si umbrele activitatea de productie fiind supravegheata de prof. Szabo Andrei, ing. Kiri Petre si ing. Friedrich Werner" (nume ce le vom regasi mai tarziu pe diveresele editii ale Manualului Ceasornicarului).

Tot in 1951 ia fiinta UCECOM (Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti) iar Cooperativa Precizia - Arad devine membra a acestei asociatii.

Prin amabilitatea unui colectionar (posesor al unei importante colectii de ceasuri "pentru Romania") putem prezenta primul ceas de masa fabricat la Precizia Arad, probabil in anul 1954.

primul ceas Precizia Arad | 1954

[Tovarasului Ilie David presedintele UCECOM-ului | Primul ceas fabricat in R.P.R. (Republica Populara Romana) de Cooperatia Mestesugareasca]  

primul ceas Precizia Arad | 1954 primul ceas Precizia Arad | 1954

primul ceas Precizia Arad | 1954 primul ceas Precizia Arad | 1954

primul ceas Precizia Arad | 1954 primul ceas Precizia Arad | 1954

primul ceas Precizia Arad | 1954 primul ceas Precizia Arad | 1954

[nota: imagini ceas prin amabilitatea colectionarului Nicu Tudorcioiu]

Despre acei ani de inceput (’950) exista o relatare foarte interesanta a lui Claudiu Burlan, pe forumul ceasornicar.ro | aici (tatal acestuia s-a alaturat Precizia Arad in 1957 avand o contributie importanta in evolutia fabricii), ce trebuie redata aici:

"[...] Dupa razboi, odata cu instaurarea regimului comunist, ceasornicarii independenti au fost trecuti, cu scule cu tot, de voie - de nevoie, in cadrul Cooperativei Precizia care se ocupa cu reparatii de stilouri, radiouri si multe altele printre care si ceasuri.

Prin anii ’954-’955 la initiativa unor ceasornicari cu dragoste de ceasuri si mandrie patriotica din Arad, in mod special al dlui Ioan Simulan s-a produs primul ceas romanesc, in cadrul acestei cooperative si care a fost omologat in 1956. Productia de ceasuri s-a pornit la modul manufacturier cu 50-100 de ceasuri pe luna.

La inceputurile productiei, in 1957, tatal meu s-a alaturat echipei de 10 ceasornicari, care au constituit nucleul viitoarei industrii de ceasuri. Incetul cu incetul prin achizitionarea de utilaje s-a marit productia de ceasuri [...] si prin munca patriotica a acestor ceasornicari s-a cladit ceea ce avea sa devina in 1961- "Fabrica de ceasuri Victoria Arad" prin trecerea de la cooperativa in cadrul sistemului de industrie centralizat al Statului. 

In anul 1976 a fost importata din Elvetia de la firma Lanco o banda de productie completa cu toate utilajele aferente. S-a ajuns la o productie de 1.000-1.200 de ceasuri pe zi si un numar de angajati de aprox. 1000 de persoane. In jurul acestei fabrici s-a constituit practic si scoala romaneasca de ceasornicari. 

Ceasurile produse de Precizia Arad erau ceasuri care puteau rivaliza cu orice alt ceas desteptator produs in lume si asta deoarece au fost facute de adevarati ceasornicari in spiritul ceasornicariei [...]" (vezi in coloana dreapta o imagine din sectia de montaj a Precizia Arad | Scinteia nr. 4767/1960 (sursa imagine: Industrializarea Romaniei - aici).

Dupa 1954 se schimba si logo-ul Precizia Arad ce este incriptionat pe cadrane iar la ora 6:00 este adaugat "Fabricat in R.P.R.".

logo Precizia Arad | anii ’950

logo Precizia Arad | anii ’950 logo Precizia Arad | anii ’950

Urmatoarea etapa a constituit-o infiintarea Intreprinderii de Ceasuri "Victoria" Arad ce a avut loc in anul 1961. Aceasta actiune nu a insemnat transformarea cooperativei "Precizia" intr-o noua entitate ci organizarea uneia noi, intreprindere ce a preluat insa de la cooperativa personalul si echipamentele.

Cooperativa Precizia si-a continuat activitatea (alta decat productia de ceasuri) din cadrul cooperatiei mestesugaresti (ex. productia de jocuri pentru copii) la sediul sau din str. Mihai Eminescu nr. 57 - Arad.

UCECOM-ul a pastrat insa organizarea activitatii de pregatire a ceasornicarilor in cadrul unei scoli profesionale (cursurile se derulau pe durata a 3 ani), scoala ce califica ceasornicari ce aveau sa activeze in micile ateliere de reparatii ce functionau in intrega tara sau in fabrica de la Arad.

Pentru aceasta scoala profesionala a fost editat in mai multi ani (1969, 1971, 1977 si 1981 - scanuri dupa copertile fiecarei editii in coloana dreapta) "Manualul Ceasornicarului" al carui autori au fost: Iosif Berenz, Werner Friedrich, Petre Kiri si Andrei Szabo (editia din 1981 l-a inclus si pe Ovidiu Safta) toti acestia activand insa profesional si in cadrul Intreprinderii - Victoria Arad.

Mai multe reclame Victoria Arad din perioada anilor 1960-1970 ce prezinta ceasurile aflate in productie sunt prezentate in coloana dreapta. 

In 1976 IC Victoria - Arad achizitioneaza (informatie mentionata si mai sus) o noua linie de fabricatie de la producatorul elvetian Lanco moment de la care incepe productia unui nou mecanism cu 8 rubine (codificat intern 120).

Trebuie mentionat aici ca in structura organizatoarica perioadei de dinainte de 1989, Intreprinderea de Ceasuri "Victoria" - Arad facea parte din Centrala Industriei Articolelor Casnice - Metaloglobus Bucuresti la randu-i parte din Ministerul Industriei Usoare ("Centrala" - mare unitate economică autonomă, era o grupare de întreprinderi şi alte unităţi, formată pe criteriul omogenităţii produselor sau al tehnologiilor de fabricaţie, al cooperării în producţie, al integrării fabricaţiei unor produse finite sau al amplasării teritoriale a unităţilor componente | preluare dupa - Industrializarea Romaniei | link aici). Deasemenea societatea colabora in activitatea sa cu intreprinderile de comert exterior - ROMSIT si Mercur Bucuresti prin care se derulau exporturile (Anglia, Belgia, RFG, RDG, Grecia) dar si cu ICS Bijuteria si directii comerciale judetene.

Astfel intr-un articol din Adevarul | 17.02.2015 (autor: Bogdan Iancu) se mentioneaza - "[...]„Victoria” era lider de piaţă în România, deşi preţurile practicate nu erau scăzute. La export, fabrica organiza transporturi în 27 de ţări de pe trei continente. Un ceas deşteptător costa între 15 şi 35 de lei, dar în funcţie de model putea depăşi 50-60 de lei, la ceasurile cu melodii. La Arad se produceau şi celebrele ceasuri cu cuc, însă comercializarea lor în sistemul comunist se făcea pe sub mână. Nu oricine îşi putea permite luxul de a avea un astfel de dispozitiv. Ceasurile „Victoria” s-au produs în diferite sortimente: ceasuri deşteptătoare, ceasuri de perete cu pendul, ceasuri de perete cu mecanisme cuarţ. [...]".

Intern intreprinderea avea in componenta urmatoarele compartimente, sectii si ateliere - imagini in coloana dreapta (conform cu brosura interna "Cartea Noului Angajat"):

1. Atelierul Mecanic - dotat cu prese si utilaje adecvate debitarii materiei prime;

2. Atelierul Strunguri Automate - unde se realizau aproximatov 60% din volumul activitatilor de prelucrari prin aschiere;

3. Atelierul Uzinaj I - se realizau strunjiri, gauriri, superfinisarea suprafetelor functionale ale axelor prin rectificare - lepuire, frezari, danturarea rotilor, filetare, etc.;

4. Atelierul Uzinaj II - organizat in vederea realizarii acoperirilor de protectie si estetice a ceasornicelor ce includea la randul sau sectii pentru - slefuire, galvanizare, vopsitorie, atelier cadrane, injectie mase plastice;

5. Atelierul Subasamblare - operatiuni de subasamblare, inclusiv ale balansului, ce se realizau pe o linie tehnologica cu ajutorul unei instalatii moderne:

6. Atelierul Montaj - montarea pe banda a tuturor tipurilor de ceasornice:

7. Atelierul Scularie - realizarea tuturor SDV-urilor necesare atat pentru produsele noi asimilate cat si pentru dublurile necesare in productia curenta;

Langa toate aceste ateliere functionau toate compartimentele necesare activitatilor curente: organizarea, pregatirea si urmarirea productiei; tehnic - proiectare - autoutilare; investitii - mecano-energetic - automatizari; control tehnic de calitate - laborator; aprovizionare; desfacere - transport; secretariat - administrativ - aparare civila - documente secrete; financiar - preturi - analize economice; contabilitate.

La sfarsitul anilor ’970 (1978-1980) pe cadranul ceasurilor fabricate de Victoria Arad apare un nou nume - Aradora. Nu sunt cunoscute motivele ce au determinat aceast "rebranding" dar cert este ca incepand cu 1979-1980 toate modelele au folosit acest nume, prezent insa doar pe cadran (in anumite variante si pe carcasa spate) si in documentele de marketing dar nu si in denumirea societatii.

Pana la acest moment nu exista o arhiva organizata care sa prezinte modelele ce au fost produse, fie sub numele Precizia, fie Victoria sau Aradora. Foarte probabil, cel putin pentru perioada Victoria - Aradora, au existat cataloage de prezentare de tipul celui ilustrat in scanurile din partea dreapta, catalog realizat impreuna cu intreprinderea de comert exterior (ICE) ROMSIT Bucuresti probabil pentru activitatile de export. Sunt incluse in acest catalog un numar de 15 (cincisprezece) modele (CT1 / P10 / P12 / P17 / P18 / P19 / P23 / P25 / P26 / PE5 / PE12 / PE11 / PE10 / PE13 / P24) inclusiv variantele de ceasuri cu cuc (achizitii inaccesibile la intern), pendule de perete sau "celebrele" tigai-cu-ceas. De asemenea sunt descrise cele 4 variante de mecanism (221 - mecanism pendul 14 zile / 231 - mecanism pendul si cuc 24 ore / 301 - mecanism perete cu balansier 4 rubine / 140.01 - mecanism electric cu 6 rubine) ce echipeaza modelele enumerate/prezentate.

catalog Aradora | mecanism 221 catalog Aradora | mecanism 231

catalog Aradora | mecanism 301 catalog Aradora | mecanism 140.01

[actualizare - 11/11/2023: au fost adaugate prezentarii, in coloana imaginilor din dreapta, un numar de 10 pliante de catalog, pentru 10 modele de ceasuri de masa din perioada Victoria Arad; acestea prezinta 10 modele cu descrieri in romana, germana si engleza, alaturi de cate o imagine a ceasului descris, de unde putem presupune ca acestea erau oferite si la export. Modelele de ceasuri de masa prezentate includ referintele: M1.R, M4.R, M13.R, M14.R, M18.R, T4, TM6, T7, Univers, Clasic-22 (variante de mecanisme cu 4 si 8 rubine / carcase din diverse materiale si in diverse culori) cel mai probabil produse in perioada anilor 1970.

Referitor la mecanismele ce au fost fabricate de-a lungul istoriei Precizia - Victoria - Aradora, ing. Aurel Vaisler (un pasionat al acestor ceasuri) rezuma urmatoarele etape:

- etapa I-a: anii ’950 - ’960 | dimensiuni mecanism 69,2 x 57,2 mm | balansier pe kernere (fara rubine);
- etapa II-a: anii ’970 - ’960 - ’980 | dimensiuni mecanism 54x44 mm | balansier pe 2+2 (4) rubine; mecanismul produs in cel mai multe exemplare si cele mai multe variante de carcase;
- etapa III-a: anii ’980 - ’990 | dimensiuni mecanism 44x44 mm (mecanism mai mic si mai evoluat) | 8 rubine, 2+2 la balansier / 2 la ancora / 2 la roata ancorei; in perioada ’980 - ’990 au fost produse in paralel si alte tipuri de mecanisme: de perete, cu cuc, de sah, etc. despre care nu avem informatii detailate.

In perioada Precizia Arad alaturi de logoul/numele cooperativei, pe cadran, la unele dintre modele, la ora 6:00, apare si inscriptionarea "Fabricat R.P.R." [Republica Populara Romana - denumire utilizata pana in 1965]. La trecerea in etapa Victoria aceasta inscriptionare a fost modificata (fara sa apara pe toate modelele) in "Made in Romania" fie central, imediat sub logo, fie la ora 6:00 pe extremitatea cadranului. Pe cadran sunt mentionate numarul de rubine (4 sau 8) ale mecanismului ceasului. Odata cu noul nume Aradora pozitionat mereu central sub ora 12:00, pe cadran, alaturi de inscriptionarea numarului de rubine apare rareori "Made in Romania" (doar cateva modele), aceasta fiind mutata la cateva variante pe carcasa spate a ceasului deseori fabricata din materiale plastice.

inscriptionare_RPR_Precizia-Arad inscriptionare_MadeinRomania_Aradora

La variantele de mecanisme produse pentru export (Victoria a exportat alaturi de ceasuri complete si mecanisme) regasim inscriptionarea de mai jos:

inscriptionare_ceas_Victoria_7  

Mult mai interesant pentru reconstituirea unei "istorii" Precizia - Victoria - Aradora sunt inscriptionarile ce apar pe mecanism si pe capacul spate. Astfel in perioada Precizia pe mecanism se inscriptiona un numar (format din 2 sau 3 cifre) ce asigura trasabilitatea catre ceasornicarul care a asamblat ceasul.

inscriptionare_ceas_Victoria_5 inscriptionare_ceas_Victoria_1 inscriptionare_ceas_Victoria_6

In perioada Victoria alaturi de acest numar de identificare au fost adaugate luna si anul fabricatiei (imagine sus centru) sau doar luna si anul la mecanismele Aradora (imagine sus dreapta).

Cea mai importanta inscriptionare o consideram insa codificarea prezenta pe carcasa spate de tipul "[S.][T.]N.I.[I.] xxxxx - an" ce face referire la "norma interna" (specificatia tehnica) in baza careia se producea modelul de ceasul.

inscriptionare_ceas_Victoria_2 inscriptionare_ceas_Victoria_3 inscriptionare_ceas_Victoria_4

Pana la acest moment am identificat (pe baza fotografiilor de ceasuri prezentate in diverse surse) urmatoarea lista de "norme interne":

13076-63 (Victoria - 4 rubine)
16423-65 (Victoria - 4 rubine)
24879-69 (Victoria - 4 rubine)
24887-69 (Victoria - 4 rubine)
24983-69 (Victoria - 4 rubine)
95048-72 (Victoria - 4 rubine)
95049-72 (Victoria - perete)
95259-72 (fara mentiune)
95405-78 (Aradora - 8 rubine)
95670-75 (Victoria - 8 rubine)
96033-77 (Victoria - 8 rubine)
96206-77 (Victoria - voiaj)
96129-77 (Victoria - 4/8 rubine)
96176-77 (Victoria/Aradora - 4 rubine / carcasa portelan)
96888-78 (Victoria - 8 rubine)
96944-79 (fara mentiune)
96988-79 (Victoria - 8 rubine)
96990-79 (Aradora - 8 rubine)
97021-79 (Aradora - 8 rubine / voiaj)
97129-80 (Victoria - 8 rubine)
97206-80 (Aradora - 4 rubine)
97207-80 (Aradora - 4 rubine)
97534-81 (Aradora - 4 rubine)
97555-82 (Aradora - 8 rubine)
97563-82 (Aradora)
98194-84 (Aradora - 4 rubine)
98838-86 (Aradora)
99055-88 (Aradora - 4 rubine)
99182-88 (Aradora - 8 rubine)

Activitatea intreprinderii Victoria a continuat dupa 1989 in conditii de uzura tehnologica avansata, fara a fi dezvoltate proiecte noi semnificative, pentru o vreme cu cateva modele la export, intre acestea fiind bine cunoscuta o varianta de ceas pentru cronometrarea partidelor de sah. In 1999 societatea Victoria SA a fost privatizata, activitatea de productie si comercializare ceasornice disparand incetul cu incetul. Astazi compania are un cu totul alt obiect de activitate ceasurile produse la Arad fiind doar o istorie la care se raporteaza actuali actionari ai fabricii, ce se gandesc la un muzeul al ceasurilor Precizia - Victoria - Aradora.

Este important de mentionat aici si infiintarea incepand cu 01.martie.1982, prin Decretul nr. 59/16.02.1982 al Consiliului de Stat, a Intreprinderii de Orologerie Industriala (IOI) "cu sediul în municipiul Arad, judeţul Arad, în subordinea Centralei Industriale de Mecanica Fina - Bucuresti, sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei de Maşini-Unelte, Electrotehnica şi Electronica, avînd ca obiect de activitate fabricatia de contoare mecanice pentru industria textila şi industria constructoare de maşini, microreductoare pentru relee de timp, mecanisme de antrenare diagrame circulare, programatoare cu came reglabile pentru automatizare, precum şi alte produse ale industriei de mecanicã finã". IOI Arad a fost o societate separata de IC Victoria Arad; in aceeasi perioada a functionat in Arad si un liceu (sectie) de mecanica fina ce asigura personalul necesar pentru atat pentru IC Victoria si IOI - Arad.

* * * 

Prezentarea de fata este o prima incercare de reconstituire a istoriei Precizia - Victoria - Aradora dar nu reprezinta o varianta "oficiala" a istoriei fabricii/marcilor pentru oricare dintre perioade. Informatiile au fost adunate pe parcursul anilor 2008-2018 si cu siguranta vor fi facute corecturi, modificari, completari in viitor.

Orice contributie este bine venita!

Multumesc pentru suport colegilor mei de pasiune de pe forumurile Time Club Romania si ceasornicar.ro !

Cu multumiri speciale dlor - Nicu Tudorcioiu, Aurel Vaisler, Adrian Rotariu si Ovidiu Tibichi pentru sustinere, contributii si consultanta tehnica. 

* * *
[up-date: noiembrie.2023]
Brasov, august. 2018












logo Precizia Arad | anii ’960-’970
logo Precizia Arad | anii ’960-’970

montatori ceasuri | Precizia Arad | foto: Scanteia 1960
montatori ceasuri | Precizia Arad | foto: Scanteia 1960

logo Victoria Arad | anii ’960-’970
logo Victoria Arad | anii ’960-’970

logo Victoria Arad | anii ’960-’970
logo Victoria Arad | anii ’960-’970

reclama Victoria Arad | 1965 (scan: GraficFront.ro)
reclama Victoria Arad | 1965 (scan: GraficFront.ro)

reclama Victoria Arad | 1965 (scan: GraficFront.ro)
reclama Victoria Arad | 1965 (scan: GraficFront.ro)

reclama Victoria Arad | 1966 (scan: GraficFront.ro)
reclama Victoria Arad | 1966 (scan: GraficFront.ro)

reclama Almanahul Femeia | 1966
reclama Almanahul Femeia | 1966

reclama Victoria Arad | 1967 (scan: GraficFront.ro)
reclama Victoria Arad | 1967 (scan: GraficFront.ro)

reclama Victoria Arad | 1977 (almanahul Filatelic)
reclama Victoria Arad | 1977 (almanahul Filatelic)

reclama Victoria Arad | anii ’960-’970
reclama Victoria Arad | anii ’960-’970

Victora Arad | Atelierul Mecanic
Victora Arad | Atelierul Mecanic

Victora Arad | Atelierul Strunguri Automate
Victora Arad | Atelierul Strunguri Automate

Victora Arad | Atelierul Uzinaj 1
Victora Arad | Atelierul Uzinaj 1

Victora Arad | Atelierul Uzinaj 1
Victora Arad | Atelierul Uzinaj 1

Victora Arad | Atelierul Uzinaj 2
Victora Arad | Atelierul Uzinaj 2

Victora Arad | Atelierul Subasamblare
Victora Arad | Atelierul Subasamblare

Victora Arad | Atelierul Subasamblare
Victora Arad | Atelierul Subasamblare

Victora Arad | Atelierul Montaj
Victora Arad | Atelierul Montaj

Victora Arad | Atelierul Montaj
Victora Arad | Atelierul Montaj

Victora Arad | Atelierul SDV
Victora Arad | Atelierul SDV

Victora Arad | Atelierul SDV
Victora Arad | Atelierul SDV

logo Aradora | Victroria Arad
logo Aradora | Victroria Arad

catalog Aradora | coperta
catalog Aradora | coperta

catalog Aradora | model CT1
catalog Aradora | model CT1

catalog Aradora | model P10
catalog Aradora | model P10

catalog Aradora | model P12
catalog Aradora | model P12

catalog Aradora | model P17
catalog Aradora | model P17

catalog Aradora | model P18
catalog Aradora | model P18

catalog Aradora | model P19
catalog Aradora | model P19

catalog Aradora | model P23
catalog Aradora | model P23

catalog Aradora | model P25
catalog Aradora | model P25

catalog Aradora | model P26
catalog Aradora | model P26

catalog Aradora | model PE5
catalog Aradora | model PE5

catalog Aradora | model PE12
catalog Aradora | model PE12

catalog Aradora | model PE11
catalog Aradora | model PE11

catalog Aradora | model PE10
catalog Aradora | model PE10

catalog Aradora | model PE13
catalog Aradora | model PE13

catalog Aradora | model P24
catalog Aradora | model P24

catalog Victoria Arad | model M1.R | anii 1970
catalog Victoria Arad | model M1.R | anii 1970

catalog Victoria Arad | model M4.R | anii 1970
catalog Victoria Arad | model M4.R | anii 1970

catalog Victoria Arad | model M13.R | anii 1970
catalog Victoria Arad | model M13.R | anii 1970

catalog Victoria Arad | model M14.R | anii 1970
catalog Victoria Arad | model M14.R | anii 1970

catalog Victoria Arad | model M18.R | anii 1970
catalog Victoria Arad | model M18.R | anii 1970

catalog Victoria Arad | model T4 | anii 1970
catalog Victoria Arad | model T4 | anii 1970

catalog Victoria Arad | model TM6 | anii 1970
catalog Victoria Arad | model TM6 | anii 1970

catalog Victoria Arad | model T7 | anii 1970
catalog Victoria Arad | model T7 | anii 1970

catalog Victoria Arad | model Univers | anii 1970
catalog Victoria Arad | model Univers | anii 1970

catalog Victoria Arad | model Clasic-22 | anii 1970
catalog Victoria Arad | model Clasic-22 | anii 1970

Manualul Ceasornicarului | anii I - II | 1969
Manualul Ceasornicarului | anii I - II | 1969

Manualul Ceasornicarului | anul III | 1971
Manualul Ceasornicarului | anul III | 1971

Manualul Ceasornicarului | volumul I | 1977
Manualul Ceasornicarului | volumul I | 1977

Manualul Ceasornicarului | volumul II | 1977
Manualul Ceasornicarului | volumul II | 1977

Manualul Ceasornicarului | anii I - II | 1981
Manualul Ceasornicarului | anii I - II | 1981






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English