ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Sambata, 31.Oct.2020 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

BISERICA FORTIFICATA – MAIERUS

Biserica din Maierus construita in secolele XIV-XV are un turn clopotnita in partea de vest. Dupa un incendiu devastator in 1593, biserica a fost refacuta in stil gotic usor de recunoscut la intrarea veche a bisericii dinspre partea sudica.
Ceasul din turn este inca in functiune prin grija localnicilor din comunitatea saseasca dar mai ales prin stradania celui care administreaza astazi biserica - Georg FOOF.
Ceasul are cadrane pe toate cele 4 fete ale turnului si este tras zilnic de ingrijitorul bisericii.

Ceasul de turn actual a fost instalat in 1929 cand dupa mai multi ani in care nu a functionat, vechiul ceas cu mecansim in parte din lemn (probabil sec. XVIII) a fost inlocuit la decizia comunitatii sasesti a localitatii.
Achizitia a fost facuta prin intermediul unui furnizor din Brasov pe nume MULLER lucru consemnat intr-un proces-verbal al consiliului parohial al bisericii din 21.iulie.1929 (vezi revista comunitatii sasesti din Maierus – Nussblatt, nr. 12 din 1999, pag. 10 – cand s-au aniversat 70 de ani de la instalarea ceasului din turn).

In 1994, cu ocazia unei reparatii la exteriorul bisericii, cadranul a fost rescris si mecanismul a avut parte de o revizie fiindu-i adaptat un motor care sa ajute la ridicarea greutatilor. S-a renuntat ulterior la aceasta solutie astazi armarea facandu-se manual.

Nota: multumesc d-lui Georg FOOF (in imagini, mai jos) o gazda speciala, atat pentru posibilitatea de a vedea ceasul, de a-i afla povestea dar si pentru lectia de istorie oferita.

* * *
Maierus 1
Maierus 2
Maierus 3
Maierus 9
Maierus 4
Maierus 5
Maierus 6
Maierus 7
Maierus 8
Maierus 10
Maierus 11
Maierus 12
Maierus 15

Nussblatt nr.12 | 1999
Nussblatt nr.12 | 1999

Nussblatt nr.12|1999, pag.10
Nussblatt nr.12|1999, pag.10


ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2020 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English