Connection
|
BISERICA FORTIFICATA – MAIERUS
Biserica din Maierus - judetul Brasov (germana: Nußbach / maghiara: Szászmagyarós) construita in secolele XIV-XV are un turn clopotnita in partea de vest. Dupa un incendiu devastator in 1593, biserica a fost refacuta in stil gotic usor de recunoscut la intrarea veche a bisericii dinspre partea sudica. Ceasul din turn este inca in functiune prin grija localnicilor din comunitatea saseasca dar mai ales prin stradania celui care administreaza astazi biserica - Georg FOOF. Ceasul are cadrane pe toate cele 4 fete ale turnului si este tras zilnic de ingrijitorul bisericii.
Ceasul de turn actual a fost instalat in 1929 cand, dupa mai multi ani in care nu a functionat, vechiul ceas cu mecansim in parte din lemn (probabil sec. XVIII) a fost inlocuit la decizia comunitatii sasesti a localitatii. Nu este cunoscut numele producatorului mecanismului acesta nefiind inscriptionat. Mecanismul este de mici dimensiuni si bate doar ora. Achizitia a fost facuta prin intermediul unui furnizor din Brasov, Müller - "von dem Lieferanten der Turmuhr, Müller aus Kronstdat" detaliu consemnat intr-un proces-verbal al consiliului parohial al bisericii din 21.iulie.1929 (vezi revista comunitatii sasesti din Maierus – Nussblatt, nr. 12 din 1999, pag. 10-13 – cand la aniversarea a 70 ani, ceasul din turn a fost sarbatorit si prezentat in articolul - "Ceasul turnului noastru sarbatoreste 70 de ani". Furnizorul mentionat, cu numele complet "J.Both u. Müller" isi avea pravalia pe str. Michael Weiss nr. 26 la intersectia cu Piata Enescu 11. Josef Both apare in bransa ceasornicarilor din Brasov inca de la 1865 iar "asocierea" J. Both & (u.) Müller" de la 1887. La adresa din imaginea urmatoare este mentionata din 1907 dar foarte probabil pravalia exista aici inca de pe la 1900 cand "Kronstädter Adressen Kalender" nu preciza si adresele. Comerciantul este prezent in arhiva Kronstädter inclusiv in 1926, ultimul an pentru care se pastreaza in arhive aceasta publicatie ceea ce ne poate spune ca a functionat pentru cel putin doua, daca nu trei generatii:
[Pravalia J. Both & Müller | Uhrmacher - Oras - Ciasornicar | "Uhren Gold und Silberwaren" / "Orak Arany es Ezüstaruk" (Ceasuri de aur si argintarie) era situata in Brasov pe str. Michael Weiss nr. 26 la intersectia cu Piata Enescu 11fotograf: Heinrich Lehmann ca. 1910-1918, sursa imagine: Arhivele Nationale ale Romaniei - Judetul Brasov]
Este de mentionat ca "J.Both u. Muller" a instalat si ceasul "J.J. Fuchs & Sohn" din turnul bisericii din Sanpetru (Brasov) unde este explicit mentionat in eticheta aplicata pe mecanism, fiind probabil cel care facut instalarile si de la restul bisericilor din zona, care au mecanisme "J.J. Fuchs & Sohn". In 1994, cu ocazia unei reparatii la exteriorul bisericii, cadranul a fost rescris si mecanismul a avut parte de o revizie fiindu-i adaptat un motor care sa ajute la ridicarea greutatilor. S-a renuntat ulterior la aceasta solutie astazi armarea facandu-se manual.
Nota: multumesc d-lui Georg FOOF (in imagini, mai jos) o gazda speciala, atat pentru posibilitatea de a vedea ceasul, de a-i afla povestea dar si pentru lectia de istorie oferita. Brasov, mai.2009[actualizat: noiembrie.2020] * * *
|
Biserica Fortificata - Maierus | foto: Carl Muschalek (1895) | sursa foto: Arhivele Nationale ale Romaniei - Brasov
Revista locala - Nussblatt nr.12 | 1999
Revista locala - Nussblatt nr.12 | 1999 - "Ceasul turnului nostru sarbatoreste 70 ani" - pag. 10
pag. 11
pag. 12
pag. 13
|