ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 17.Sep.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Moisi A. Mendel Fii (Craiova) - casa fondata in 1839

antet Moisi A. Mendel si Fiil - Craiova

"Cred ca nimeni nu trebuie sa faca o sfortare de memorie prea mare, ca sa ghiceasca, ca nu poate fi vorba decat de firma Moisi A. Mendel Fii din Craiova. Aceasta firma, care in curand isi va serba centenarul existentei sale este cea mai veche si cea mai nobila firma din intreaga tara. A fost fondata in anul 1839 [...]" - este paragraful de inceput al unei notite aparute in "Orologiul" nr. 5/1930 ce omagia primirea de catre Mauriciu Mendel a ordinului Coroana Romaniei in grad de ofiter, distinctie ce Casa Regala a Romaniei, o oferise in acel an unei case de orologerie ce ii era furnizor inca din prima parte a sec. XX.

Intr-adevar, cautarile in arhive dar si lucrari ce prezinta istoria economica a Craiovei, confirma anul de fondare al Casei Mendel (1839) dar afirmatia de a fi fost cea mai veche firma de orologerie, ce inca activa in perioada interbelica, trebuie luata cu rezerve, atat vreme cat, sa luam exemplele, Gh. C. Nicolau sau Josef Resch & Fii din Bucuresti isi revendicau infiintarea la 1827, respectiv 1837.

Nu e dubiu insa asupra importantei avute de familia Mendel, pe parcursul a cel putin trei generatii (intre 1839 si pana in perioada WW2), in istoria negustoriei cu furnituri de orologerie din Romania, acolo unde a reprezentat nume importante ca Longines, Omega sau Eterna.

Nu cunoastem acum detalii privind venirea lui Moisi A. Mendel la Craiova; informatii din arhivele orasului ar preciza ca posibil an de nastere 1821 si foarte probabil sosirea in Oltenia are legatura cu instalarea comunitatii de evrei askenazi venita in oras spre mijlocul sec. XIX.

"Prima mentiune a numelui Moisi A. Mendel se afla in Registrul Comertului din anul 1839, care il inregistreaza ca giuvaergiu, pe strada Madona Dudu [...]. In curtea atelierului din strada Madona Dudu, patronul a injghebat, de timpuriu, si o rasnita de mana, cu doua pietre de moara, pentru macinatul graului si porumbului primite de la clientii sai, din lumea satelor vecine, pentru lucrarile de giuvaiergerie [...].

Asa se face ca, prin 1860 [nota CptR: 1852 conform cu alte surse], patronul a cumparat un teren, spre strada Bucovat, unde a instalat o locomobila, infiintand vestita moara Mendel, bine cunoscuta in orasul Craiova si in imprejurimi. Vechiul atelier de giuvaergerie si-a incetat activitatea, mutandu-se in centrul orasului, sub forma unui frumos magazin pentru vanzarea de bijuterii si ceasuri. Eleganta silueta a acestui magazin se pastreaza in memoria celor mai vechi cetateni ai Craiovei." - noteaza Ion Patrascu in articolul "O familie de industriasi evrei: Mendel" (vezi mai jos bibliografia #1 si scan articol in coloana dreapta). 

Activitatea in industria moraritului a reprezentat pentru Moisi A. Mendel Fii elementul ce i-a definit activitatea economica principala si a facut compania cunoscuta si respectata in viata comunitatii pentru zeci de ani, pana dupa 1900. Ce se mai pastra din fosta moara Mendel in anii ’90 puteti vedea in imaginea unei postari de pe contul Facebook - Monumente Pierdute:

moara Mendel - anii 1990-2000

Daca asupra activitatilor de "giuvaergerie" nu e dubiu ca au fost derulate inca de la inceputurile activitatii, asupra negustoriei cu furnituri de orologerie informatiile perioadei de inceput nu sunt edificatoare. Parcurgand materialele bibliografice reiese ca aceasta activitate era deja prezenta, odata cu instalarea in magazinul (mentionat si de Ion Patrascu) construit pe strada Unirii, artera individualizata in centrul Craiovei, "intre valea Vlaicii si valea Tabacilor", incepand cu anul 1870 asa cum Moisi A. Medel anunta in  gazeta Mercantilul, acolo unde "pravaliile ridicate de mesterii si negutatorii orasului, pe un segment din aceasta strada, vor evolua de la constructii de lemn acoperite cu trestie si sindrila pana la cladirile cu doua - trei etaje, de la sfarsitul sec. XIX, inceputul secolului XX." [pentru o descriere amanuntita a acestei importante strazi a Craiovei "de ieri" va invitam pe blogul unuia dintre cei mai bine documentati istorici al orasului (de unde e preluat si citatul de mai sus) - Mircea Georgescu | Craiova de ieri | Strada Unirii - zona comerciala (link aici)].

Important de mentionat aici este ca Arhivele Longines mentioneaza explicit colaborarea cu Moisi A. Mendel Fii, in calitate de reprezentant in Tarile Romane, incepand cu anii 1876-1877 (vezi aici).

Sa mai zabovim o vreme asupra catorva detalii despre fondator - Moise A. Mendel, citand tot din articolul lui Ion Patrascu:"[...] s-a naturalizat in 1879, prin actul 2529, iar Primaria urbei Craiova ii multumeste si il felicita, in 1900, pentru intreaga sa activitate economica [...]. Moise A. Mendel a avut doi copii. Primul, Leopold Mendel a fost, mai intai, asociat la firma tatalui sau, preluand apoi conducea deplina a acesteia [...]. Cel de-al doilea copil a fost Roza Mendel, casatorita cu un industrias craiovean, Railean Samitca [...]" (informatii in continuare despre Roza Mendel in scanul articolului - bibliografia #1   - din coloana dreapta). 

La trecerea intre secolele XIX-XX, pravalia Mendel din centrul Craiovei este mentionata si de catre Jean Porubsky care, intr-un text ce se pastreaza in manuscris la Arhivele Nationale - Dolj (text prezentat in lucrarea prof. univ. dr. Dinica Ciobotea - vezi bibliografie #2), noteaza - "In partea stanga a strazii [nota CptR: Unirii], intre strada Episcopiei si strada I.C. Bratianu, pe locul unde se intinde Piata Prefecturii, a fost un sir de pravalii, cu negustori de vaza, din care nu a ramas nici o urma si nu vor ramane, poate, decat aceste amintiri. [...] Venea apoi elegantul magazin de bijuterii al firmei Moise A Mendel-Fii condus de severul ca aspect dar totusi blandul Leopold Mendel". Din pacate nu se pastreaza imagini ale respectivei locatii inainte de transformarile generate de constructia Palatului Administrativ al Craiovei (in imagini in coloana dreapta).

La inceputul anilor 1900, Leopold Mendel a preluat in totalitate afacerile companiei, tatal sau decedand in 1900 (de aici probabil si omagiile primariei citate mai sus) cum retin documente de evidenta electorala din arhivele Craiovei. Arhivele Longines pastreaza in dosarul corespondentei cu Romania acelor vremuri, o foarte interesanta scrisoare scrisa in germana, ce prezenta situatia companiilor romanesti din bransa la inceput de sec. XX, trimisa de compania Moisi A. Mendel, producatorului elvetian, la sfarsitul anului 1904. Antetul scrisorii si semnatura de la final in continuare:

Longines | Moisi A. Mendel Fii | 1904
 
semnatura Moisi A. Mendel | 1904

Casa Moisi A. Mendel Fii, dupa colaborarea 1876-1877, reluase reprezentarea Longines in Romania in 1892 ducand-o, cum noteaza arhivele, pana in 1921 cu doar doi ani intrerupere (1895 si 1917). Este de precizat ca pana la acest moment [februarie.2020] nu sunt cunoscute in colectii ceasuri Longines livrate catre Moisi A. Mendel Fii.

O elogioasa prezentare a lui Lepold Mendel a fost inclusa in "Anuarul ziarului Patria pe 1906" (bibliografie #10 - vezi scan coloana dreapta) publicat la editura lui Ralian si Ignat Samica din Craiova. "Leopold Mendel - Nascut in Craiova. A muncit mult, dand ajutor parintelui sau - rep. [nota CptR: raposat?] Moisi A. Mendel - in afacere, iar mai tarziu a devenit asociatul firmei [...] Mare comerciant si industrias, se bucura de o frumoasa reputatie pentru cinstea-i exemplara si munca fara preget. A luat parte la Razboiul pentru Independenta, ca sergent in Reg. I de dorobanti. A facut parte din garda civica, avand gradul de ofiter [...] I s-a conferit cetatenia romana dupe rasboi". Astfel Leopold Mendel a fost unul dintre cei 883 membri ai comunitatii evreiesti, care in urma participarii la Razboiul de Independenta si a deciziilor Congresului de la Berlin, in baza carora au fost facute modificari la Constitutia din 1866, a fost recompensat cu primirea cetateniei romanesti.  

Urmatorul moment important in istoria companiei a venit oarecum fortat. Centrul Craiovei se reorganizeaza si printr-un decret regal, din 17.iunie.1908, mai multe imobile din zona centrala sunt expropriate - "[...] Pentru construirea palatului administrativ din orasul Craiova, judetul Dolj" si astfel Consiliul General al judetului "este autorizat a cumpara [...] 3) imobilul d-lor fratii Mendel, cu pretul de lei 70.000". Prin amabilitatea lui Mircea Georgescu | Craiova de ieri - in coloana din dreapta este prezentat un scan al acestui decret. Moisi A. Medel Fii se muta, nu foarte departe, tot pe strada Unirii, la nr. 92. Pentru aceasta locatie se pastreaza astazi, in numeroasele carti postale ale strazii Unirii, imagini care prind in cadru si pravalia Moisi A. Mendel Fii. Putem prezenta cateva astfel de carti postale (mai jos si in coloana dreapta) tot prin amablitatea lui Mircea Georgescu, care a confirmat locatia nr. 92 de pe strada Unirii pentru pravalia individualizata de ceasornicul-reclama atarnat in fata vitrinei.

pravalia Moisi A. Mendel Fii | Craiova

In primul deceniu al sec. XX intra in activitatea firmei cei trei fii ai lui Leopold Mendel (casatorit cu Mally Mendel) - Lazar Mendel, Mauriciu Mendel si Hermann Mendel (vezi o prima genealogie a familei in coloana dreapta) iar din anii ’920 compania devine mult mai prezenta la nivel national, activitatea sa fiind deseori citata in publicatiile bransei.

Mai jos o enumerare cronologica a informatiilor despre Moisi A. Mendel Fii in paginile celor trei publicatii - Gazeta Ceasornicarilor si Bijutierilor (1922-1927), Orologiul (1927-1936) si Revista Asociatiei Generale a Bijutierilor si Ceasornicarilor (1937-1939) - ce au tinut actualitatea bransei in perioada interbelica:

- ianuarie.1925: Mauriciu Mendel participa la al 2-lea Congres al Asociatiei Generale ce a avut loc intre 26-27.10.1924 la Bucuresti; in cadrul sedintelor M.M. are o interventie la Statut si la banchetul de final tine un toast in fata participantilor;

- ianuarie.1926: compania este prezentata in Tabloul Bransei la nivel national (vezi scan coloana dreapta);

- martie.1926: este infiintata o organizatie a Asociatiei la nivel local, Hermann Mendel fiind ales presedintele ’Sectiei’ din Craiova; participare la al 3-lea Congres al Asociatiei ce a avut loc la Cluj in luna mai.1926;

- noiembrie.1927: Orologiul include prima reclama Moisi A. Mendel Fii pentru cele 3 branduri ce compania le reprezenta la acel moment - Eterna ("De 70 ani ceasornicul preferat" - pentru ceasurile de mana), JAZ ("Desteptatorul elegant si precis" - pentru ceasurile de masa) si Langendorf ("Marca cunoscuta ca buna si eftina" pentru ceasuri de buzunar). Toate variantele de reclame Moisii A. Mendel Fii ce au aparut de-alungul vremii sunt prezentate in coloana din dreapta;

- februarie.1928: pe o pagina si jumatate Orologiul face o descriere amanuntita a voiajul de afaceri (la bordul unui autoturism de epoca - model Fiat 525 Tourer) pe care Hermann (B.H.) Mendel l-a facut in toate provinciile istorice pentru promovarea firmelor reprezentate (vezi scan articol coloana dreapta); absolut remarcabil traseul strabatut cu autoturismul Fiat in 1928: Craiova - Petrosani - Lugoj - Timisoara - Arad - Deva - Sibiu - Brasov - Sighisoara - Targu-Mures - Cluj - Oradea - Bistrita - Campulung - Suceava - Radauti - Cernauti - Botosani - Iasi - Chisinau - Vaslui - Bacau - Focsani - Galati - Braila - Buzau - Ploiesti - Bucuresti - Turnu-Severin - Ramnicu-Valcea. "Calatoria s-a derulat cu automobilul Fiat al companiei fiind transportate si marfuri in valoare de aprox. 15 milioane lei";

voiaj Hermann Mendel | 1928
foto: Orologiul, an 2, nr. 4, februarie.1928: de la stanga: Alex. Blazsek - redactor sef Orologiul-Cluj, Hermann (B.H.) Mendel - partener Moisi A. Mendel Fii, M. Florenthal - comerciant de orologerie in Cluj si partener al Moisi A. Mendel in Transilvania.

- martie.1928: Orologiul noteaza - "Lazar Mendel a suferit un accident de aeroplan langa Budapesta". Compania Moisi A. Mendel Fii multumeste "clientiilor nostri pentru bunavointa ce au avut de a se informa asupra starei sanatatei dlui Lazar Mendel [...] facem cunoscut ca Dsa se afla in perfecta sanatate si si-a reluat activitate. Voiajul in strainatate a dlui Maurciu Mendel cu dl. Florenthal pentru achizitionarea de marfuri noui, nu va suferi din aceasta cauza nici un fel de intarziere"; accidentul la care se face referire este probabil cursa CIDNA: Paris-Strasburg-Praga-Budapesta | avion Caudron C.81 | F-AGGF (foto in coloana dreapta) care in data de 24 mai.1928 a avut un accident in circumstante necunoscute la Torokbalint, langa Budapesta;

- ianuarie.1929: un nou moment important in istoria Moisi A. Mendel Fii are loc la inceputul anului 1929. "Aflam ca firma Louis Brandt & Frere, Omega Watch Co. in Bienne, a predat reprezentanta sa pentru Ardeal si Banat incepand dela 1 ianuarie 1929 firmei Moisi A. Mendel Fii, Craiova. Suntem convinsi ca firma Omega nu putea gasi aparator mai bun a intereselor sale ca firma Mendel, care pe langa soliditata materiala si morala de care se bucura este si una din cele mai vechi, daca nu cea mai veche din bransa, sarbatorind anul acesta a 90-a aniversare a intemeierii. Exprimam firmei Mendel sincerile noastre felicitari pentru noua achizitie si ii uram ca si in viitor sa-si serveasca clientela cu aceeasi culanta ca pana acum". Cu aceasta notita din Orologiul, an 3, nr.1 din 15.ianuarie.1929 incepe reprezentarea Omega in Romania pentru Moisi A. Mendel - detailata aici;

Trebuie mentionat aici ca perioada ianuarie-martie.1929 trebuie sa fi fost intre cele mai "tumultoase" luni intre reprezentantii de orologerie de la noi. Moisi A. Mendel Fii isi incetase colaborarea cu Longines in 1921 cand reprezentarea fusese acordata exclusiv pentru intreaga Romanie casei Fratilor Roller (detalii - aici). Probabil dupa acel an preluasera Eterna cu care se extinsesera rapid. La inceputul lui 1929, Fratii Roller pierd Longines care se reorienteaza in Romania catre Max Weissblueth (detalii - aici) iar reprezentantul SSIH (Omega - Tissot) - Charles Piaget tatoneaza casa Mendel, "care nu s-ar opune", pentru a prelua si reprezentarea Tissot (vezi detalii - aici). S-a dat o lupta apriga intre concurentii Omega in Romania, Mendel (Craiova) vs. Wormser (Bucuresti), dar pana la urma niciunul dintre acestia nu a primit reprezentarea Tissot, chestiune cu care Mauriciu Mendel nu se va impaca avand in vedere ca va reveni la fabrica Tissot din Le Locle in august.1930 iar mai apoi, in 1937 cand, vizitand Omega (pentru o reprezentare pe intreaga Romanie), reia subiectul Tissot, chiar daca acesta avea din 1932, un reprezentant in Romania - F. Scherer (detalii - aici);

- noiembrie.1929: Orologiul , an III, nr. 22 noiembrie.1929 - "La numarul acesta al revistei noastre este anexat si prospectul fabricei de ceasornice Eterna, care dupa cum se stie, ea fabrica ceasornicele de sport Hexa-Eterna. Reprezentanta generala pentru Romania a acestei fabrici o are firma Moisi A. Mendel Fii din Craiova, furnizor ai Curtii Regale, care firma ocupa un loc de frunte in aceasta bransa. Aceasta firma mai detine reprezentanta generala a fabricei de ceasornice Omega, pentru Ardeal si Banat"; 1929 este anul in care Moisi A. Mendel Fii devenisera furnizori regali, notita citata fiind prima mentiune in acest sens;

- ianuarie.1930: "Dl. Mauriciu Mendel a fost decorat cu Ordinul ’Corona Romaniei’ in gradul de ofiter" - Orologiul, an IV, nr.1 - ianuarie.1930 (vezi scan articol in coloana din dreapta); informatia a fost publicata in toate cele 3 sectiuni (romana - maghiara - germana) ce le includea publicatia;

- martie.1930: "O firma cu adevarat nobila" - Orologiul, an IV, nr. 5 - martie.1930 (vezi scan articol in coloana din dreapta); un articol ce continua elogiile adresate companiei dupa decorarea de catre Casa Regala; articolul mai include un detaliu ce trebuie punctat: "[...] Nobleta traditionala a acestei firma o remarca mai eloquent faptul ca instalatia veche a firmei exista si azi si e foarte bine ingrijita intr’un apartament separat, in care se poate vedea si acum mobila veche de 75-80 ani si scumpa, care si ca obiect de antichitate reprezinta o valoare deosebita [...]". Interesant este ca despre acest mobilier s-a facut vorbire in Craiova pana in anii 2000 mentionand-se pastrarea unei parti a acestuia (2011) intr-unul din magazinele "Bijuteria" si intr-un altul de sticlarie din centrul Craiovei (vezi - bibliografie #5); 

- aprilie.1930: incep sa apara in Orologiul (nr. 7/1930) reclame individuale pentru firmele aflata in portofoliul de distributie al casei Mendel; prezentam in coloana dreapta aceste reclame - Omega, Eterna, Langedorf si Jaz;

- octombrie.1930: "Conventiunea Omega - in zilele trecute a plecat din Romania dl. Charles Piaget, care a fost trimis aici din partea fabricei Omega din Elvetia pentru a stabili impreuna cu casa Moisi A. Mendel Fii din Craiova conditiunile asa numitei conventiuni Omega. Conform acestei conventiuni in viitor vor primi ceasornice Omega numai aceia cari vor semna conventiunea. Principiul acestei conventiuni este ca ceasornicele Omega se pot vinde numai pe preturi stabilite de fabrica, sau de reprezentanta generala a fabricei. Cine calca aceasta norma, acela pierde pentru totdeauna dreptul de a putea primi ceasornice Omega, chiar si din tarile invecinate [...] Ceasornicarii indigeni au luat la cunostinta cele hotarate - mai ales cei din orasele mari din Ardeal - cu deplina satisfactie si bucurie aderand in unanimitate si semnand conventiunea [...] Dl. Mauriciu Mendel menbru al cunoscutei case Moisi A. Mendel Fii din Craiova impreuna cu dl. Mauriciu Florenthal reprezentantul casei Mendel Fii se afla actualmente in Ardeal pentru ca sa incheie conventiunea." (scanul articolului in coloana dreapta);

- ianuarie.1931: la sapte ani de la infiintare, asociatia "concurenta" detailistilor (grupati in Asociatia Generala deja mentionata) reuseste sa se organizeze si isi alege comitetul de conducere. Astfel Mauriciu Mendel este ales vicepresedinte al Asociatiei Angrosistilor de furnituri de orologerie din Romania. Reclamele Mendel din Orologiul ocupa acum cate o pagina completa pentru fiecare firma distribuita;

- aprilie.1935: "noul voiajor al firmei Mendel a devenit d. Zoltan Lövi, care este bine cunoscut in cercurile de bransa" (Orologiul, an VIII, nr. 7);

- noiembrie.1935: "Interesul pietii pentru ceasornice Omega in crestere. Este un fapt cunoscut ca in ceasornice Omega in ultimul timp se remarca un interes crescand intre ceasornicari. Acest eveniment imbucurator este rezultatul muncei neprihanite, depusa pentru raspandirea acestor produse in toate colturile tarii si prestigiului de care se bucura intre ceasornicarii din tara reprezentanta generala a fabricei Omega din Elvetia, ceasornicaria engros Moisi A. Mendel Fii din Craiova, str. Unirei, 92. Este intradevar remarcabila ravna cu care lucreaza firma mentionata pentru raspandirea ceasornicelor Omega in paturi cat mai largi. Drept urmare si fabrica este pe deplin multumita de succesele obtinute pe piata [...]" (Orologiul, noiembrie.1935, nr.2);

- martie.1938: ultima informatie (dintr-o publicatie a bransei) in Revista Asociatiei Generale a Bijutierilor-Ceasornicarilor, an I nr. 5-6, februarie-martie.1938 prezinta o imagine a lui Mauriciu Mendel proaspat reales presedinte al Sectiei Craiova (vezi imagine in coloana dreapta);

Un moment important, de cumpana, in activitatea Moisi A. Mendel Fii s-a derulat in timpul rebeliunii legionare din 1941. Momentul este consemnat in "Cartea Neagra: suferintele evreilor din Romania: 1940-1944. Volumul 1: Legionarii si rebeliunea" (bibliografie #6):

- 10.ianuarie.1941: toti comerciantii evrei din Craiova sunt convocati printr-o adresa semnata de vicepresedintele Camerei de Comert - Willy Ianischewsky, la sediul Camerei. Un scan al acestei adrese primite si de Moisi A. Mendel Fii este prezentata in coloana dreapta. La aceasta intalnire un numar de 160 societati comerciale au fost fortate sa-si cedeze companiile si bunurile. "Exceptie au facut numai reprezentantii intreprinderii de bijuterii Moisi Mendel Fii si comerciantul Geza Deutsch. In aceeasi zi Mauriciu si Lazar Mendel ca si Geza Deutsch au fost arestati sub invinuirea de sabotaj economic si au fost plimbati pe jos prin centrul orasului, legati ca borfasii ordinari. Li s’au inscenat procese de sabotaj economic, dar Tribunalul i-a achitat, in conditiuni oarecum dramatice. Izbucnise rebeliunea si inca nu se stia cine va invinge. Procesul a fost prelungit pana ce s’a putut afla dela Bucuresti ca rebeliunea a fost inabusita si atunci Tribunalul a pronuntat achitarea".

- 1945: Monitorul Oficial nr. 65 / 20.martie.1945 mentioneaza Moisi A. Mendel Fii - Craiova in "Tabloul firmelor comerciale inscrise in registrul importatorilor 1944-1945" la sectiunea "ceasornice - bijuterii"; aceasta este ultima inregistrare gasita despre casa Mendel;

Monitorul Oficial | Moisi A. Mendel Fii | 1945

- mai.2017: la 72 de ani dupa aceasta ultima inregistrare din Monitorul Oficial, Consiliul Local la municipiului Craiova propune (HCL 211/2017) sa atribuie numele Moisi A. Mendel unei strazi din localitate; aplicarea acestei hotarari inca asteapta.

* * *

Cu multumiri speciale pentru suport - Mircea Georgescu | Craiova de ieri !

 

BIBLIOGRAFIE:

1. Ion Patrascu - "O familie de industriasi evrei: Mendel", revista "Excelsior", an II, nr. 5, Craiova - 1997;

2. Dinica Ciobotea -"O descriere a centrului comercial permanent din Craiova de la sfarsitul secolului XIX si din prima jumatate a secolului XX",  in Cezar Avram, Dinică Ciobotea, Vladimir Osiac (coord.) - "Destin de istoric. In honorem Dinu C. Giurescu", Targoviste, Editura Cetatea de Scaun, Targoviste - 2012;

3. Georgeta Ghionea - "Repere social-economice in evolutia urbana a orasului Craiova. Intreprinzatori evrei (secolul al XIX-lea, prima jumatate a secolului al XX-lea", www.arhivelerolteniei.ro (2019/12), accesat in ianuarie.2020;

4. Georgeta Ghionea - "The jewish community of Craiova. A brief economic presentation", Journal of Romanian Literary Studies, nr. 16, 2019;

5. Nicoleta Doina Teodorescu - "The built patrimony of the Jewish Comunity in Craiova" | www.anale-arhitectura.spiruharet.ro, accesat in inauarie.2020;

6. Matatias Carp - "Cartea Neagra: Suferintele evreilor din Romania 1940-1944. Volumul 1: Legionarii si rebeliunea", pag. 204-206, Socec & Co. SAR, 1946;

7. Jurnalul Olteniei - Cotidian Regional Independent | www.jurnalulolteniei.ro (12.08.2015) - accesat in ianuarie.2020;

8. Mircea Georgescu - "Strada Unirii - Zona comerciala" pe www.craiovadeieri.wordpress.com - accesat in ianuarie.2020

9. Consiliul Local al municipiului Craiova - Hotararea nr. 211/2017 privind atribuirea de denumiri unor strazi din municipiul Craiova, 25.05.2017

10. "Anuarul ziarului Patria pe 1906", Stabilimentul Industrial de Arte Grafice - Ralian si Ignat Samitca, Craiova - 1906 (prin amablitatatea Bibliotecii Judetene "Alexandru si Aristia Aman" - Dolj)

11. colectia revistei - "Gazeta Ceasornicarilor si Bijutierilor Romani", 1922-1927, Cluj (arhiva CptR)

12. colectia revistei - "Orologiul", 1927-1936, Cluj - Bucuresti (arhiva CptR)  

13. colectia revistei - "Revista Asociatiei Generale a Bijiutierilor - Ceasornicarilor", 1937-1939, Bucuresti (arhiva CptR)  

* * *
[up-date: februarie.2020]
Brasov, februarie.2020



Ion Patrascu - "Mendel - O familie de industriasi evrei" | "Excelsior", an II, nr. 5-1997, Craiova
Ion Patrascu - "Mendel - O familie de industriasi evrei" | "Excelsior", an II, nr. 5-1997, Craiova

Jean Porubsky - "Craiova de altadata - Targul/Negustorii" | Arhivele Nationale - Dolj (cf. prof. dr. Dorin Ciubotea)
Jean Porubsky - "Craiova de altadata - Targul/Negustorii" | Arhivele Nationale - Dolj (cf. prof. dr. Dorin Ciubotea)

Leopold Mendel | Moisi A. Mendel Fii (Craiova | 1906)
Leopold Mendel | Moisi A. Mendel Fii (Craiova | 1906)

Leopold Mendel | in Anuarul ziarului Patria | 1906 (prezentare prin amabilitatea Bibliotecii judetene Th. Aman - Craiova)
Leopold Mendel | in Anuarul ziarului Patria | 1906 (prezentare prin amabilitatea Bibliotecii judetene Th. Aman - Craiova)

expropriere familia Mendel | Monitorul Oficial - 1908
expropriere familia Mendel | Monitorul Oficial - 1908

Palatul Administrativ | Craiova - inceput de sec. XX
Palatul Administrativ | Craiova - inceput de sec. XX

pravalia Moisi A. Mendel Fii | Craiova
pravalia Moisi A. Mendel Fii | Craiova



















Mauriciu Mendel | Moisi A. Mendel Fii (Craiova | 1938)
Mauriciu Mendel | Moisi A. Mendel Fii (Craiova | 1938)

genealogia Moisi A. Mendel Fii - Craiova | Romania
genealogia Moisi A. Mendel Fii - Craiova | Romania

Tabloul Bransei | Orologiul, an V, nr.2 - 1926
Tabloul Bransei | Orologiul, an V, nr.2 - 1926

infiintarea organizatiei Craiova | Asociatia Bijutierilor si Ceasornicarilor | in Orologiul, an V, nr. 6, 1926
infiintarea organizatiei Craiova | Asociatia Bijutierilor si Ceasornicarilor | in Orologiul, an V, nr. 6, 1926

comitetul de conducere al Asociatiei Bijutierilor si Ceasornicarilor | 1926
comitetul de conducere al Asociatiei Bijutierilor si Ceasornicarilor | 1926

prima reclama Moisi A. Mendel Fii | in Orologiul, an VI, nr. 7, 30 noiembrie 1927
prima reclama Moisi A. Mendel Fii | in Orologiul, an VI, nr. 7, 30 noiembrie 1927




voiaj Hermann Mendel | in Orologiul an II nr. 4 - 1928
voiaj Hermann Mendel | in Orologiul an II nr. 4 - 1928




Fiat 525 | 1928
Fiat 525 | 1928

voiaj Hermann Mendel | in Orologiul an II nr. 4 - 1928
voiaj Hermann Mendel | in Orologiul an II nr. 4 - 1928

accident de avion | Lazar Mendel | in Orologiul an II, nr. 10, 1928
accident de avion | Lazar Mendel | in Orologiul an II, nr. 10, 1928

avion Caudron C.81 (aeroport baza: Dübendorf - Elvetia) | inmatriculare F-AGGF | CIDNA (1925)
avion Caudron C.81 (aeroport baza: Dübendorf - Elvetia) | inmatriculare F-AGGF | CIDNA (1925)




reprezentare Omega in Romania | 01.01.1929 | in Orologiul, an III, nr. 1 1929
reprezentare Omega in Romania | 01.01.1929 | in Orologiul, an III, nr. 1 1929




decorare Mauriciu Mendel | Orologiul, an IV, nr. 1 1930 (romana)
decorare Mauriciu Mendel | Orologiul, an IV, nr. 1 1930 (romana)

decorare Mauriciu Mendel | Orologiul, an IV, nr. 1 1930 (maghiara)
decorare Mauriciu Mendel | Orologiul, an IV, nr. 1 1930 (maghiara)

prima reclama Omega | Moisi A. Mendel Fii | in Orologiul, an IV, nr. 1, 15 ianuarie 1930
prima reclama Omega | Moisi A. Mendel Fii | in Orologiul, an IV, nr. 1, 15 ianuarie 1930

"O firma cu adevarat nobila" - Moisi A. Mendel | Orologiul, an IV, nr. 5 - martie.1930
"O firma cu adevarat nobila" - Moisi A. Mendel | Orologiul, an IV, nr. 5 - martie.1930

"O firma cu adevarat nobila" - Moisi A. Mendel | Orologiul, an IV, nr. 5 - martie.1930
"O firma cu adevarat nobila" - Moisi A. Mendel | Orologiul, an IV, nr. 5 - martie.1930

reclama Moisi A. Mendel | Omega | 1930
reclama Moisi A. Mendel | Omega | 1930

reclama Moisi A. Mendel | Eterna | 1930
reclama Moisi A. Mendel | Eterna | 1930

reclama Moisi A. Mendel | Langedorf | 1930
reclama Moisi A. Mendel | Langedorf | 1930

reclama Moisi A. Mendel | JAZ | 1930
reclama Moisi A. Mendel | JAZ | 1930

"Conventiunea Omega" | Moisi A. Mendel | 1930
"Conventiunea Omega" | Moisi A. Mendel | 1930

"Conventiunea Omega" | Moisi A. Mendel | 1930
"Conventiunea Omega" | Moisi A. Mendel | 1930

Omega | Moisi A. Mendel | Orologiul - 1931
Omega | Moisi A. Mendel | Orologiul - 1931

Omega | Olimpiada 1936 | Moisi A. Mendel
Omega | Olimpiada 1936 | Moisi A. Mendel

Omega | Moisi A. Mendel | Orologiul - 1935
Omega | Moisi A. Mendel | Orologiul - 1935

reclama Orologiul 1935-1936
reclama Orologiul 1935-1936

reclama Orologiul 1935-1936
reclama Orologiul 1935-1936

reclama Orologiul 1935-1936
reclama Orologiul 1935-1936

reclama Orologiul 1935-1936
reclama Orologiul 1935-1936

reclama Orologiul 1935-1936
reclama Orologiul 1935-1936

Revista Asociatiei Generale | 1937
Revista Asociatiei Generale | 1937

Comitetul Sectiei Craiova | Revista Asociatiei Generale - nr. 5-6 | 1938
Comitetul Sectiei Craiova | Revista Asociatiei Generale - nr. 5-6 | 1938

Moisi A. Mendel Fii - reclama in Ion Ratiu - "Tehnica si Arta"| 1938
Moisi A. Mendel Fii - reclama in Ion Ratiu - "Tehnica si Arta"| 1938






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English