Ceas de buzunar Eugen HINTZ – Fagaras | Wyler Incassable
Organizarea la Fagaras a expozitiei “Tempus sine tempore | Timp medieval – Timp modern in spatial romanesc” a dat sansa a fi gasite in doua carti postale vechi, ce prezinta centrul Fagarasului, imaginea din perioada interbelica a pravaliei unuia dintre ceasornicarii si vanzatorii in bransa din oras.
Astfel, o achizitie mai veche, ceasul de buzunar Wyler Incassable, inscriptionat pe cadran “Eugen Hintz | Fagaras” si-a putut “regasi” o parte din istoria locului de provenienta. Ceasul a fost prezentat in cadrul expozitiei amintite, alaturi de un alt ceas “Eugen Hintz”, un Junghans de masa, desteptator, un clasic al ceasurilor de masa populare, unul dintre desteptatoarele anilor 1930-1960, numit in acele vremuri si ceas “tip C.F.R.”.
* * *
Pravalia “Eugen Hintz” era localizata in vechiul centru al Fagarasului. Numita de-alungul timpului Piata Franz Josef, Piatia Unirii sau Piata Republicii, locatia adapostea intr-o cladire cu un etaj din coltul sau cu Strada Regala, magazinul si ceasornicaria Hintz. Imagini din carti postale vechi ale Fagarasului pastreaza atmosfera locului dar si prezinta pravalia Hintz, reclama acesteia de deasupra intrarii fiind vizibila in imagini.
Piata Unirii – Fagaras | perioada interbelica | pravalia Eugen Hintz(imagini prin amabilitatea Muzeului Tarii Fagarasului "Valeriu Literat") Eugen Hintz (1869-1962) si-a inceput initial activitatea de ceasornicar la Targu-Mures. Dupa cativa ani acesta a fost nevoit sa-si inchida pravalia in urma unui faliment cauzat de vanzarile excesive pe datorie. Si-a incercat mai apoi sansa unui emigrari in SUA de unde a revenit si s-a stabilit la Fagaras redeschizand o pravalie si un atelier de ceasornicarie.
Reclamele din epoca din Revista Ceasornicarilor il mentioneaza in lista distribuitorilor Tellus (vezi scan reclama coloana dreapta) insa documentele pastrate prezinta un numeros portofoliu de producatori ale caror ceasuri puteau fi achizitionate la Fagaras (Kienzle, HAU, Mauthe). In anii ’940 Eugen Hintz se retrage din activitate si preda pravalia sa unuia dintre ucenicii ce i-a avut in aceasta perioada - Iuliu Simon. Acesta va duce mai departe atelierul (activitatea de vanzare dupa 1945 n-a mai fost posibila) ce il va muta dupa 1945 pe strada Regala. In coloana din dreapta este prezentat Brevetul de Meserie (obtinut in martie.1939) al lui Iuliu Simon, ce va semna documetele sale cu - succesor Eugen Hintz.
(martie.2012: multumiri pentru informatiile si documentele puse la dispozitie - dlui Gavril Simon, fiul lui Iuliu Simon, ce pastreaza si astazi dintre documentele, sculele si accesoriile atelierului - in coloana dreapta matrita cu care se faceau inscriptionarile cutiilor de ceasuri prin transfer termic cu folie de aur dar si diapozitivul pe sticla cu care se facea reclama la ceasurile Wyler si atelierul Hintz in timpul proiectiilor cinematografice).
* * *
Ceasul de buzunar Wyler “Eugen Hintz | Fagaras” a fost produs in perioada interbelica de catre un fabricant elvetian – Paul Wyler & Cie (Fabrique des Montres Wyler SA), companie fondata in 1925, despre care se stiu destul de putine detalii astazi. Pentru aceasta companie, de referinta in istoria orologeriei a ramas patentul unui sistem de protectie a balansului cunoscut sub numele de Incaflex. O varianta a unui astfel de ansamblu balas regasim si in ceasul Hintz, de-altfel intregul mecanism al ceasului fiind unul deosebit.
In cazul unui astfel de ceas Incaflex (vezi si reclama coloana dreapta) balansierul este bimetalic, taiat (in felul asta dilatarea diferita a celor doua metale compenseaza variatiile de temperatura ce duc la o variatie a lungimii spiralului) si are spitele in forma de "S".
Spitele sunt atat de lungi si de flexibile incat fac ca orice soc sa fie mult atenuat si sa nu se resimta major in varfurile axului (chiar daca rubinele sunt fixe). Scopul lor este ca impreuna cu puntea balansierului sa asigure 3 puncte de sprijin pe directia "Z" in cazul unui soc.
De asemenea, sub balansier, se poate vizualiza ca zona lui de lucru e foarte bine definita, sub forma unui cerc cu marginile ridicate cca. 1mm (un cilindru, ca un capac in interiorul caruia oscileaza balansierul).
La un soc lateral puternic (pe directia X sau Y), spitele elastice vor permite deplasarea obezii balansierului pana la contactul cu cilindrul, si apoi vor reveni la pozitia normala.
Pe scurt, acest sistem de protectie la socuri, permite rotii oscilante translatii pe X, Y si Z, fara ca axul central (si varfurile lui) sa fie foarte tare solicitat.
Tolerantele pe X, Y si Z sunt suficient de mari ca balansierul sa oscileze fara probleme in conditii normale si suficient de mici ca la un soc care ar solicita varfurile balansierul sa aiba reazeme pe oricare dintre directii (o descriere tehnica prin amabilitatea lui Ciprian Ganea).
Langa solutia balansului regasim si reglajul micrometric (intr-o solutie foarte interesanta, deasemenea patentata) precum si mentiunea ajustarii ceasului in 4 pozitii. Toate aceste detalii faceau ca un astfel de ceas sa fi functionat la vremea cu precizie, lucru evidentiat si de mentiunea Chronometre de pe cadran (vezi imagini dreapta).
Fara legatura stricta cu compania din perioada interbelica, in 2006 a existat o incercare de reinfiintare a Wyler Geneve, proiect esuat pentru moment.
* * *
Muzeul Tarii Fagarasului “Valeriu Literat” Fagaras pastreaza in colectia sa si un ceas de masa Junghans, desteptator, inscriptionat pe cadran “Eugen Hintz | Fagaras”. Imagini ale ceasului sunt prezentate in coloana din dreapta. Foarte cunoscute in perioada interbelica si in primele decenii de dupa WW2 acestea ceasuri au ramas in constiinta populara sub numele de “ceasuri tip C.F.R.”.
O constructie simpla, robusta, la un pret modest in epoca, ceasurile de masa tip C.F.R. erau prezente in mai toate casele populatiei urbane si rurale de conditie modesta. O imagine dintr-o reclama la un astfel de ceas ilustreaza foarte bine cine erau cumparatorii acestora (vezi Pravalie ceasuri | 1930 - coloana dreapta).
O descriere a tipurilor constructive pentru aceste ceasuri a fost facuta de Aurel Veisler pe Time Club Romania, descriere ce va invit sa o parcurgeti - aici.
* * *
Cu multumiri pentru suportul acordat proiectului Ceasuri pentru Romania d-lor: Ciprian Ganea, Aurel Dragne (Muzeul Tarii Fagarasului), Gavril Simon (Fagaras) si Aurel Vaisler (Vaisler Horology - Bacau).
Brasov, decembrie.2011[up-date: mai.2019]