ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 17.Sep.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Castelul Peles - ceasul de turn Johann Manhardt

Castelul Peles in constructie | 1882
[sursa imagine: "Castel-Pelesch Residence D’Ete du Roi Charles Ier de Roumanie a Sinaia", Leo Bachelin, Paris - 1893]

La 10 august 1875 s-a pus piatra de temelie a Castelui Peles. Lucrarile de pregatire a terenului incepusera doi ani mai devreme, in 1873, pe santier fiind adusi 400 de lucratori. La festivitatea tinuta cu aceasta ocazie, printul Ghica pe atunci prim-efor, a citit "actul de fundatie":

"Carol I Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala Domn al Romanilor, La toti de de fata si viitori sanatate;

Astazi Duminica, la 10 August, 1875, Noi Carol de Hohenzollern Domn al Romanilor, in al treizeci si saseala an al nasterei Noastre dimpreuna  cu Elisabeta Doamna, scumpa noastra sotie, si cu ajutorul Celui a Totputernic, am pus temelia Castelului Peles pe mosia noastra Piatra-Arsa, in vecinatatea sfintei manastiri Sinaia, zidita la anul 1695, de catre Spatarul Mihai Cantacuzino.

Cladirea acestui castel s’a inceput in anul al zecilea al Domniei Noastre, fiind presedinte al Consiliului de Ministri, D. Lascar Catargi, presedinte al Senatului I.P.S. Mitropolitul Primat Calinic Miclescu si presedinte al Adunarii Deputatilor Principele  Dumitru Ghika; iar Starit al Sf. Manastiri Sinaia S.S. Arhimandritul Onofrei. In acelas an s’a inceput si constructia drumului de fier, care va lega orasul Ploesti cu Brasovul, prin valea Prahovei.
Drept care am subscris aceasta, spre a noastra pomenire in veacurile viitoare".

Un "act de constructie", sigilat intr-un tub de plumb (alaturi de cateva monede de aur cu efigia Domnitorului) si zidit la temelia castelului, a fost citit la acelasi eveniment de catre maresalul Curtii - Th. Vacarescu:

"Noi Carol de Hohenzollern, Domn al Romanilor, si Elisabeta de Wied, Doamna Romanilor, am poruncit ridicarea castelului Peles, pentru ca sa ne fie pe timp de vara resedinta sanatoasa si binecuvantata.
Pentru aceasta am insarcinat pe arhitectul Wilhelm Doderer, profesor de arhitectura la scoala politehnica din Viena, sa lucreze planurile castelului si dependintelor, conducand constructia. Ca diriguitor al lucrarii, am desemnat pe arhitectul Ioan Schultz din Lemberg, caruia i-am incredintat in de-aproape supravegherea lucrarilor tehnice. [...]

Castelul Peles in constructie | 1883
[Castelul Peles - 1883 | inainte de inaugurare]

Dependintele castelului proiectate tot-odata cuprind: economatul, pavilionul de vanatoare sau casa padurii, grajdurile, fantanile cu tevaria de apa si parcul. Pentru ca sa asiguram edificiului o mare durata si ca sa pastreze ani indelungati amintirea numelui Nostru, s’au intrebuintat pentru cladire, cele mai bune procedee de constructie: fondatiunile sale au fost asezate pe adanci temelii de beton si aparate de puternice zidarii contra impingerii muntelui. Pe cat a fost cu putinta, materialele de constructie au fost luate numai dupe domeniile noastre: zidaria a fost facuta din piatra de Prahova, zidita cu var; piatra cioplita a fost scoasa parte din carierile Piatra-Arsa, parte din carierile Lunca-Mare de langa manastirea Brebu; piatra verde a fost adusa dela Slanic; lemnaria pentru birna a fost taiata din padurile Noastre, caramzile au fost lucrate si arse chiar pe santier. Tara neproducand fier l-am adus din strainatate. [...]
Am consemnat aci aceste date, ca sa lasam urmasilor nostri o marturisire de conditiile actuale de lucru, in scumpa Tara, a carei destine Ne-au fost incredintate de A Tot-Puternicul, pe care nu incetam de a-L invoca, pentru ca El s’o aiba neincetat in Sfanta sa paza".

Castelul Peles in prima varianta | aprox. 1900
[Castelul Peles - cca. 1900 | carte postala]

Castelul a fost inaugurat in 1883, prima varianta de turn a acestuia neavand un orologiu desi, in imaginile ce se pastreaza, locul pare sa fi fost pregatit (vezi cartea postala 1900 prezentata mai sus). O data cu extinderea castelului, inceputa dupa 1903, se decide si inaltarea turnului, lucrare ce are loc in anul 1906. In anul urmator - 1907, in timpul domniei Regelui Carol I al Romaniei, in turn este instalat un orologiu ce a fost comandat fabricantul german Thurmhren-Fabrik Johann Mannhardt din München ale carui ceasuri echipau deja numeroase turnuri ale bisericilor din Transilvania (mai multe informatii despre producator in prezentarea orologiului din Casa Sfatului - Brasov).

In noul turn (proiectat de catre arh. Karl Liman), la ultimul nivel cu acces prin balconul turnului, este amenajata si o "camera a ceasornicarului" sub ingrijirea decoratorului austriac - Bernhard Ludwig [fiul] "cel mai important decorator al resedintei regale de la Sinaia" cum este prezentat (pag. 70) de Liana Manoliu in volumul "Colectia de mobilier a Muzeului National Peles. Catalog selectiv", 2018.

Castelul Peles in revista Life | 1940
[Castelul Peles - imagine in revista Life | 1940 / sursa imagine - arhivadepresa.wordpress.com]

Ceasornicul, cu cadrane pe trei dintre fetele turnului [Vest, Sud (principal), Est], montate la nivelul balconului ce inconjoara pe trei laturi "camera ceasornicarului", cu "mers" la sapte zile si bataie "la fix" si "la sfert" (cu doua clopote tip "oala" specifice orologiului), este intre cele mai spectaculoase ornice Joh. Mannhardt ce se pastreaza astazi in Romania, fiind singurul in varianta de esapament"free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera" ce mai poate fi vazut complet, la noi. Din informatiile cunoscute, un astfel de ceas a mai avut Palatul Administrativ din Arad, astazi primaria orasului, unul din cele doua orologii pe care Joh. Mannhardt le-a instalat la Arad, in a doua parte a sec. XIX.

Castelul Peles | cadran Vest Castelul Peles | cadran Sud Castelul Peles | cadran Est
[Castelul Peles - stanga: cadran Vest | centru: cadran Sud | dreapta: cadran Est]
imagini prin amabilitatea - istoric Macrina Oproiu | Muzeul National Peles

Din pacate, de-a lungul timpului, ceasul a fost relativ "ignorat" (sau minimal descris) in prezentarile facute si astazi sunt foarte putine referintele despre acesta desi este una dintre cele mai interesante piese, intre orologiile de turn de la noi. O scurta prezentare a ceasului face istoricul Macrina Oproiu in volumul sau - "Din arhivele Pelesului", Artpress Timisoara - 2010. O scurta notita despre ceas este facuta si in monografia "Povestea Castelului Peles", editura Curtea Veche, 2017 [pag. 79] semnata de Principele Radu al Romaniei - "In 1906 a fost inaltat turnul central al castelului, unde, un an mai tarziu, este montat ceasul cu trei cadrane, creatie a fabricii de ceasuri de turn a Curtii Regale din Bavaria Johann Mannhardt".

Cadranele ceasului (de nuanta albastra), de pe lateralele [Vest] si [Est] ale turnului, cu indecsi orari cifre romane in stil gotic, au concentric inca doua subcadrane, la mijloc unul al sferturilor, respectiv la centru, impartite pe doua niveluri, cate 12 sectoare ce incadreaza un Soare cu chip uman. Indicatoarele - unde o mana cu aratatorul intins arata ora (la celalalt capat fiind simbolizata Luna), iar minutarul este reprezentat cu ajutorul unui dragon din gura caruia iese o sageata.

Castelul Peles - cadrane ceas de turn Johann Manhardt | 1907

Al treilea cadan, cel mai interesant, asezat pe aliniamentul fatadei principale orientata spre Sud, dispune concentric (de la exterior catre centru) urmatoarele elemente: pe circumferinta exterioara sunt marcate minutele, indecsii orari cifre romane in stil gotic, cele 12 semne zodiacale, sectoarele ’sferturilor’ marcate tot cu cifre romane (unde minutarul indica numarul de batai ale clopotului "sferturilor") si central un disc specific pentru ilustrarea fazelor lunii. Pe acest cadran avem trei indicatoare: orarul cu mana si aratatorul intins (la celalat capat avand o stea), minutarul sub forma unui dragon cu coada ondulata si indicatorul zodiei avand soarele in varf si luna la cealalta extremitate. Discul cu fazele lunii ruleaza in planul secund al elementului central al cadranului pe care sunt ilustrate 25 de stele. Acesta configuratie de cadran este caracteristica spatiului german, un exemplu pentru indecsii orari in stil gotic putand fi vazut la ceasul astronomic instalat pe fatada primariei din Ulm. Complicatiile prezente pe acest cadran (indicarea zodiilor si fazele lunii) nu mai sunt cunoscute la vreun ceas de turn din Romania. In Europa sunt cunoscute exemple in Germania (Munchen, Ulm), Anglia (Hampton Palace), Cehia (Praga) si cele mai numeroase in Italia (Venetia, Cremona, Brescia, Padova, Mantua-Lombardia sau Clusone-Bergamo).

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt | complicatie zodii

Revenind la fabricantul ceasului de turn este de mentionat ca in anul 1907 cand orologiul a fost instalat, producatorul Joh. Mannhardt avea deja o reputatie uriasa. Firma a fost infiintata la München in 1844, de catre Johann Mannhardt, un genial ceasornicar care in 1862 a patentat o varianta de mecanism ce a revolutionat precizia orologiilor de turn. Cunoscut sub numele - "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera" (vezi imagini in coloana dreapta), acest esapament este atribuit astazi lui Johann Mannhardt, dar in epoca au fost numeroase discutiile privind originea acestei solutii tehnice pentru care, inca din anul 1859, exista referinte ca ar fi fost realizata, intr-o prima varianta, de catre preotul Josef Feller ce activa si in domeniul ceasornicariei, in zona Münchenului (pentru mai multe informatii vezi articolul lui - Manfred Harig | "Freischwinger - Betrachtungen und Recherchen" - Deutsche Gesellschaft fur Chronometrie - 2010).

Accesul catre mecanismul ceasului de la Peles (vezi imagini coloana dreapta) dar si catre balconul turnului si "camera ceasornicarului" se face printr-o scara interioara circulara ce pleaca de la nivelul acoperisului, pe coltul de N-E, unde turnul are atasata structura scarii. Accesul in "camera ceasornicarului" se face pe partea sudica a baconului, in dreptul cadranului principal. Mecanismul orologiului (vezi imagini coloana dreapta) este instalat deasupra "camerei ceasornicarului", transmisiile de la mecanism - la cadrane fiind complet mascate in structura de lemn, a acoperisului, respectiv a balconului.

Castelul Peles - prezentare ceas de turn

[castelul Peles - accesul spre turnul cu ceas | 2021]
Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn

[castelul Peles - balconul turnului cu ceas | 2021]
Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn

[castelul Peles - "camera ceasornicarului" in turnul cu ceas | 2021]
Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn Castelul Peles - prezentare ceas de turn

Ceasornicul a functionat cu scurte intreruperi pentru activitati de intretinere pana in jurul anului 2014, cand a fost oprit si mecanismul trecut in conservare, din lipsa de personal calificat, care sa asigure intretinerea corecta si periodica a acestuia. O data cu actiunile de consolidare si refacere necesare turnului se are in vedere si repornirea ceasului de turn.

Orologiul de turn de la Castelul Peles are sansa de a fi fost pastrat intact si bine intretinut/conservat de-a lungul celor mai bine de 100 de ani de cand a fost instalat. Prin elementele sale constructive, solutia tehnica a producatorului, decoratiunile si "complicatiile" cadranului, ceasornicul este spectaculos si aceasta prezentare speram sa fie inceputul recuperarii istoriei acestuia.

Pe masura ce informatii noi vor fi gasite in arhive sau in noi evaluari ale ceasului in locatia sa, prezentarea de fata va fi completata.

NOTA: Lucrare inclusa in programul Simpozionului "Timpul si Omul", 4 noiembrie 2021 - Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" - Ploiesti.

* * *

Cu multumiri pentru suportul in documentare - Muzelui National Peles: dnei Gabriela Tudor - conservator, dnei Macrina Oproiu - curator, dlui Mircea Hortopan - director stiintific.

12 august 2021
[up-date: august 2021]
Regele Carol I al Romaniei
Regele Carol I al Romaniei

Regina Elisabeta a Romaniei
Regina Elisabeta a Romaniei

Castelul Peles - circa 1900 | foto: A.J. Halsky - imagine din colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane (imagine via Radu Oltean)
Castelul Peles - circa 1900 | foto: A.J. Halsky - imagine din colectia Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane (imagine via Radu Oltean)

reclama fabricii Johann Mannhardt | München - 1893
reclama fabricii Johann Mannhardt | München - 1893

patent Johann Mannhardt | "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera"
patent Johann Mannhardt | "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera"

instalari de orologii Mannhardt 1883 | in chenar verde locatiile din Regatul Romaniei (Bucuresti, Focsani, Galati, Pitesti si Ramnicu-Valcea)
instalari de orologii Mannhardt 1883 | in chenar verde locatiile din Regatul Romaniei (Bucuresti, Focsani, Galati, Pitesti si Ramnicu-Valcea)

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (mecanismul) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (mecanismul) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (eticheta producator) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (eticheta producator) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (cadran control) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (cadran control) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (marcaj mecanism) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (marcaj mecanism) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (detaliu pendul) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (detaliu pendul) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (mecanism cu detaliu pendul) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (mecanism cu detaliu pendul) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (detaliu pendul) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (detaliu pendul) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (detaliu pendul) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (detaliu pendul) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (greutate pendul) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (greutate pendul) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (transmisii cadrane, clopote) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (transmisii cadrane, clopote) | 1907

Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (actionare clopot) | 1907
Castelul Peles - ceas de turn Johann Manhardt (actionare clopot) | 1907






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English