ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 24.Nov.2020 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

“Josef Resch si Fii” | Casa Resch furnizor al Casei Regale a Romaniei

In lumea colectionarilor de obiecte din argint, medalii sau a posesorilor de bijuterii, numele Josef RESCH este unul foarte bine cunoscut. Fost furnizor pentru produse de orfevrărie al Casei Regale, executant al numeroase medalii militare sau omagiale, Casa “Josef Resch si Fii” a ramas in istorie si pentru realizarea primei coroane a Reginei Maria (dupa schitele lui Nicolae Grigorescu) dar si pentru pentru obiecte ce au decorat interioare din Palatul Peles.

Aceasta prezentare se refera insa la o alta “mostenire” lasata de Josef Resch ce din pacate a ramas pana astazi, doar in parte.

In fosta Piata a Teatrului din Bucuresti (zona Palatului Telefoanelor de astazi) exista o cladire cunoscuta sub numele de Hotelul Englez (ce adaposteste astazi un "celebru" Pasaj Englez) departe insa de frumusetea de’odinioara. O excelenta imagine realizata in 1875 de Carol Popp de Szathmari prezinta ceea ce initial s-a numit Casa Resch si doar mai tarziu - English Hotel.

Exista pe net o prezentare excelenta facuta de Dan Rosca (blogul Bucurestii Vechi) ce relateaza in mai multe sectiuni istoria tuturor cladirilor ce inconjurau odata vechea Piata a Teatrului din Bucuresti.

Casa a fost ridicata de bijutierul Josef Resch intre 1855-1857 si undeva dupa finalizare, in acoperis, i-a fost montat un impunator ceas de fatada.
Josef Resch a vandut casa in 1880, dar pravalia sa a ramas la parter si numele “Resch si Fii” a capatat un renume urias in epoca.

Despre casa exista o mentiune si in "Podul Mogosoaiei" a lui Gheorghe Crutzescu (editura Meridiane, 1987 - pag. 153-154 / prima editie editura Socec, 1943): "Alaturi de Bossel era casa Resch zidita la 1855 de Joseph Resch, giuvaergeriu, care se asezase la noi, venind de la Viena, inca din 1839 [sic]. Astazi [nota - cartea a fost scrisa intre 1935-1942] imobilul este proprietatea statului, dar pravalia a ramas, nemiscata, in acelasi loc si fratii Resch, credinciosi numelui si negotului lor, urmeaza frumoasa cale de munca cinstita inceputa de bunicul lor acum 90 de ani. Deasupra pravaliei lui Resch sedea Ulysee de Marsillac, francezul cu nespusa dragoste pentru tot ce era romanesc, cronicar nepretuit al Podului [Mogosoaiei] nostru, timp de un sfert de veac. ’Imi place uneori, seara sa stau in placuta veranda a d-lui Resch si sa privesc pe strada ...’ si, lucru rar, a stiut sa priveasca".

La aniversarea de 100 de ani de activitate in bransa, Asociatia Generala a Bijutierilor – Ceasornicarilor din Romania a publicat in revista sa, un articol in care ii era omagiata “rodnica activitate”. Articolul semnat de presedintele de atunci al asociatiei – Toma Dumitrescu (este cel ce a urmat la presedentia asociatiei lui G.C. Nicolau, in acei ani, presedinte de onoare) spunea: "Breasla Bijutierilor, Ceasornicarilor, Giuvaergiilor din Romania intregita, aduce prinosul ei de respect si admiratie firmei Resch din Bucuresti, cu prilejul implinirii unui veac de fiintare. Cinstea pilduitoare care in scurgerea vremurilor i-a fost calauzita nestramutata, este un indreptar pentru intreaga breasla."

Cateva detalii din istoria “Resch si Fii” (o afacere ce s-a derulat pe parcursul a 4 generatii probabil pana la 1945) sunt de asemenea interesante; astfel amanuntul ca Josef si fratele sau Lorenz (II) Resch, s-au nascut la Brasov (undeva in jurul anului 1810 +/-) de unde au ajuns in Bucuresti si si-au infiintat compania, in 1837. Relatarile anterioare mentionau o venire a lui Josef Resch de la Viena (fratele sau nefiind mentionat); in fapt tatal lor – Lorenz (I) Resch (“stramosii familei Resch descind dela Ulm si Ravensburg - Wurtmeberg” *) a fost cel ce s-a stabilit la Brasov venind din imperiu, acolo unde a fost “primul din familie care a imbratisat meseria de giuvaergiu, cum reiese din fotografia atestatului corporatiei breslei din Viena, din anul 1803” *).

Infiintandu-si compania la 14.decembrie.1837 in Bucuresti, cu sediul magazinului in "vechiul Hotel de France care se afla situat pe prelungirea stradei Lispcani de astazi" **), Josef si Lorenz (II) Resch au ramas in istoria bransei ca fondatorii celei mai vechi case de orologerie documentata la noi.

Acestia au pastrat insa legaturile cu Austria si astazi este cunoscut faptul ca in 1853 Lorenz (II) si Josef (deja bine instalati la Bucuresti) revin in Viena fiind inregistrati pe celebra (pentru negustoria de bijuterii) Kohlmarkt la nr. 262. La 1.martie.1854 acestia isi inregistreaza compania austriaca - Gebrüder Resch [Fratii Resch] a carei conducere o incredinteaza lui Ludwik Wolf. Un anunt din arhivele comerciale austriece (“Commerzialschema für den österreichischen Kaiserstaat” - 1853 dar si 1854) mentioneaza langa datele afacerii din Viena si adresa - “In Bukarest: Podu Mogosoe” (actuala Calea Victoriei):

coordonate Gebruder Resch - Fratii Resch | Austria - Romania
[arhiva: “Commerzialschema für den österreichischen Kaiserstaat” - 1853] 

Apare si prima achizitie facuta de Lorenz (II) Resch, undeva in intervalui 1860-1861, cand este preluat fabricantul de ceasuri de turn - F.X. Wurm (Laimgrube, Wienstrasse 74 , mai tarziu Magdalenenstrasse 29), Gebrüder Resch instalandu-se in Mariahilferstrasse 61. De aici probabil si ceasul instalat in acoperisul casei Resch din Bucuresti, cu cadranul sau impunator orientat catre Teatrul National (imagine coloana dreapta).

Anuntul privind preluarea fabricantului Wurm apare in publicatiile din Viena dar si in orasul lor de bastina - Brasov / Kronstadt unde Kronstädter Zeitung l-a publicat in 9.septembrie.1861. Mai mult ceasornicarul local Josef Jekelius (Purzengasse 492, astazi strada Republicii - Brasov) preluase reprezentarea "ceasurilor de turn moderne, construite de Lorenz Resch".

anunt achizitie | Gebruder Resch - F.X. Wurm anunt Brasov | Gebruder Resch
[anunt preluare F.X. Wurm | in "Gemeinde-Zeitung" | 20.04.1865 & "Kronstadter Zeitung  " | 09.09.1861]

In 1864 Gebrüder Resch castiga licitatia organizata de Consiliul Municipal din Viena pentru serviciile de ceasornicarie ale orasului iar din 1865 reclamele din presa vremii incep sa includa si imagini cu pendulele ce le fabricau. O descriere a fabricii din 1867 mentiona - “motorul cu aburi, [...] fac totul de la cel mai mic surub inclusiv cadranele emailate, 40 de angajati, 14 tamplari, 1.800 de ceasuri fabricate pe an, [...] exporta chiar si in India”.

Intre colectionarii specializati subiectul pedulelelor de tip “regulator vienez” este unul aparte. Cele produse de Gebrüder Resch, foarte cautate si la noi, sunt clasificate in doua perioade:
- etapa Viena - pentru cele produse pana la 1871-1872, respectiv
- etapa Ebensee, localitatea din N-V Austriei, intre Linz si Salzburg, unde Gebrüder Resch si-a mutat fabrica in perioada 1871-1872. Cea mai importanta pendula produsa de GB aici s-a numit "Remember" si a fost fabricata in Ebensee undeva de pe la inceputul anilor 1880 (cea mai veche reclama cunoscuta - 1882) si sub semnatura Resch pana pe la 1910.

Josef Resch, faimos si probabil foarte ocupat cu afacerea de la Bucuresti parasise asocierea cu fratele sau in octombrie.1868. Lorenz (II) Resch moare in perioada cand se pregatea deschiderea fabricii din Ebensee iar compania trecuse in mainile celor 3 fii ai sai. Acestia vand compania producatorului german - Junghans in 1901. Pendulele Remember exportate la sfarsitul sec. XIX in toata lumea (cu un interes major pe piata SUA) isi capatasera o excelenta reputatie si in consecinta Junghans a continuat fabricatia amplificand renumele acestora. Numele Resch de pe aceste pendule a fost retras abia in 1910.

In memoria colectiva din Romania a ramas doar numele lui Josef Resch. "Fruntasii Comerciului si Industriei", vol. I - Album, Editura G.A.Tacid, 1906 - Bucuresti nota:
“A creat comerciul bijuteriei moderne. In anul 1837 a deschis magazinul in vechiul Hotel de France [...]. In anul 1839 s’a mutat in casele d-lui Greceanu, iar de la 1857 in actualul local din fata Teatrului. Casa Resch a fost furnisoarea domnitorilor Bibescu-Voda, Stirbei-Voda, Caimacanilor Cantacuzino si Ghica-Voda, al lui Voda-Cuza, cat si al regelui Carol I si al reginei. Diadema oferita reginei la intrarea in tara prin Giurgiu la anul 1868, sabia oferita regelui de catre armata nostra, corona reginei, decoratiile in brilante oferite de regina principesei Maria, cat si alte multe ordine executate, sunt dovedi vadite de increderea si aprecierea ce suveranii noastru au avut in Casa Resch. Mai mult inca, Casa Resch a fost consultata de tote comisiunile intocmite pentru crearea diferitelor ordine ale tarei. Urmasii regretatului Resch se pot mandi cu drept cuvant in reputatia casei ce ati moscenit.” (pag. 44)

Sa spunem aici, pe fuga, si ca Lorenz (II) Resch a realizat medalistica pentru corona austriaca dar si ca Josef Resch si Fii au fost unul din cei 3 importatori de Patek Philippe din Romania si distribuitor Movado, subiect ce il dezvoltam, in continuare, mai jos.

Dupa moartea lui Josef Resch afacerea a fost dusa mai departe de fii acestuia - Carol Resch (1852-1937) si Heinrich Resch (1855-1930)***). Cateva imagini ale prevaliei Resch din perioada interbelica puteti vedea in coloana dreapta.

Astazi, desi cladirea mai exista, fatadele si-au pierdut decoratiunile iar impunatorul ceas din varful acoperisului se mai pastreaza doar in amintirea unor imagini vechi.

Note:
*) Revista Asociatiei Generale a Bijiutierilor - Ceasornicarilor, anul I, nr. 4 - ianuarie.1939, pag. 4-5;
 **) “Fruntasii Comerciului si Industriei”, vol. I - Album, Editura G.A.Tacid, 1906 - Bucuresti
***) vezi Gheorghe Crutzescu - "Podul Mogosoaei", editia III - editura Biblioteca Bucurestilor, 2011 - pag. 428 notele: 71, 1127, 1408; 

* * *

Infiintata la 1837, casa “J. Resch si Fii”, furnizor al Casei Regale a Romaniei inca inainte de 1881, se promova in presa din epoca ca “representantul manufacturei de horlogerie – Patek Philippe & C-nie din Geneva”. Reprezentarea Patek Philippe s-a derulat alaturi de cel putin inca o casa de bijuterie - orologerie importanta, din provincie, M. Helder (Galati). Cele mai multe piese Patek Philippe ce au fost prezentate (case de licitatie, vanzari on-line) sunt inscriptionate M. Helder dar exista cunoscute si doua piese PP (fabricate in anii 1890 si 1945 si prezente in oferta casei de licitatie Artmark 2018, 2019) ce au fost livrate catre casa Josef Resch Fii, capacele de praf ale ceasurilor si cutiile de pastrare fiind inscriptionate cu numele acesteia.

reclama Patek | Resch | 1889
reclama "Romania Libera" nr. 3405 | ianuarie.1889

Sunt cunoscute si cateva exemplare de ceasuri Movado (de buzunar sau de mana) inscriptionate Resch ce au fost prezentate de diversi colectionari. In 2012, la o licitatie Artmark, a fost adjudecat un ceas de buzunar de dama, Movado – inscriptionat “Joseph Resch fils Bucarest”, carcasa de aur 18 k decorata cu diamante 0.31 ct, la pretul de 3.705,- euro. De asemenea este cunoscut un ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat Resch ce a fost la vanzare pe eBay (prezentat in coloana dreapta).

Foarte prezent in viata sociala a Bucurestiului de la inceputul sec. XX (re)numele Resch era invocat cu diverse "ocazii":

                                   Intr-o seara la bal
                                            * * *
                            Cand are ochi frumosi femeea
                            Sageti de foc ce nu dau gres
                            Ce searbada pare scanteia
                            Tasnind din sticlele lui Resch
                                            * * *
                         (Furnica  nr.169 / decembrie.1907)
 
Multumesc lui Dan Rosca | Bucurestii Vechi si lui Radu Oltean | Art Historia pentru imaginile si informatiile puse la dispozitie.

Cu multumiri - Piotr Tarantowicz/tarant si Mariusz - zegrakiclub.pl !  

Brasov, ianuarie.2013
[up-date: aprilie.2020]
Joseph Resch | furnizor al Casei Regale a Romaniei
Joseph Resch | furnizor al Casei Regale a Romaniei

casa Resch | calea Victoriei nr. 36
casa Resch | calea Victoriei nr. 36

pravalie Casa Resch | calea Victoriei
pravalie Casa Resch | calea Victoriei

ceas fatada | Casa Resch
ceas fatada | Casa Resch

pravalia Resch - 1932 | Pasajul Englez - Bucuresti
pravalia Resch - 1932 | Pasajul Englez - Bucuresti

pravalia Resch - 1932 | Pasajul Englez - Bucuresti
pravalia Resch - 1932 | Pasajul Englez - Bucuresti

pravalia Resch - circa 1925 | Piata Teatrului - Bucuresti (sursa imagine: Sorin Margarit)
pravalia Resch - circa 1925 | Piata Teatrului - Bucuresti (sursa imagine: Sorin Margarit)
articol 1938 | Gazeta Bijiutierilor si Ceasornicarilor
articol 1938 | Gazeta Bijiutierilor si Ceasornicarilor
Josef Resch in "Fruntasii Comerciului si Industriei" (1906)
Josef Resch in "Fruntasii Comerciului si Industriei" (1906)

licitatie Artmak - 2012 | ceas Movado dama inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"
licitatie Artmak - 2012 | ceas Movado dama inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"
eBay - 2015 | ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"
eBay - 2015 | ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"

eBay - 2015 | ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"
eBay - 2015 | ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"

eBay - 2015 | ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"
eBay - 2015 | ceas de buzunar Paul Ditisheim inscriptionat "Joseph Resch Fils Bucarest"

reclama Josef Resch Fils | 1902
reclama Josef Resch Fils | 1902

Artmark - 2019 | ceas de buzunar Patek Philippe 1945 livrat Jospef Resch Fii - Bucuresti
Artmark - 2019 | ceas de buzunar Patek Philippe 1945 livrat Jospef Resch Fii - Bucuresti

factura Josep Resch | 1944 (imagine prin amabilitatea Alin Bada)
factura Josep Resch | 1944 (imagine prin amabilitatea Alin Bada)


ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2020 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English