ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Sambata, 23.Nov.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Longines de buzunar - 1918 | Regele Ferdinand I al Romaniei

Pe 27 octombrie 2016 casa de licitatie - Silverwoods of Lancashire a oferit spre achizitie un foarte interesant Longines de buzunar comanda a Casei Regale a Romaniei.

ceas Longines | Regele Ferdinand I al Romaniei

Descrierea ceasului din catalogul de prezentare al casei de licitatie mentioneaza: "Ceas de buzunar din aur 18K tip ’full hunter’ (capace fata/spate) de buzunar, Longines [...] cu seria mecanismului 2.529.803, cadran alb din portelan cu cifre romane si secundar la ora 6, inscriptionat [...], capac fata gravat in relief cu o coroana deasupra literei F, dispusa simetric, incrustata cu diamante si safire. Capacul spate gravat la interior 18K, EFCO Longines 2’529’803, capacul de praf inscriptionat [...]".

ceas Longines | Regele Ferdinand I al Romaniei   

Foarte interesanta este si nota mentionata in descriere - "ceasul a fost oferit de Regele Ferdinand I al Romaniei, regelui Fuad I al Egiptului si dupa moartea acestuia mostenit de fiul sau - Regele Farouk al Egiptului".

ceas Longines | Regele Ferdinand I al Romaniei

Cu ajutorul Muzeului Longines, in baza seriei mentionate pe mecanism si capace am obtinut confirmarea comenzii pentru Romania.

Ceasul (dintr-un lot de 6 piese) a fost comandat de compania Fratiilor Roller (pe cei interesati de istoria acestei "case" ii invit - aici) manufacturii Longines in iulie 1918 si livrat catre Romania, in ultima zi a anului, la 31.12.1918. Toate gravurile si marcajele de pe cadran si capace dar si montura pietrelor pretioase au fost executate de catre Longines.

Ajuns in Romania la inceputul anului 1919 acest ceas a fost oferit Regelui Fuad I al Egiptului poate in aceleasi an (in 1919 Egiptul s-a eliberat de protectoratul Marii Britanii) dar nu mai tarziu de 1921, an in care Regele Fuad I a primit si o decoratie din partea Romaniei (Ordinul Carol I in grad de Mare Cruce).

Dupa moartea Regelui Fuad I ceasul a ajuns in colectia mostenitorului tronului Egiptului - Regele Farouk I, un personaj controversat, colectionar nu intotdeauna "etic" de piese de numisatica si bijuterii. Pana in 1952 cand a fost detronat de "Revolutia Ofiterilor Liberi", Farouk I a adunat un "tezaur" impresionat de piese de mobilier, moneda de colectie (peste 8.000 de piese), bijuterii, ceasuri, etc. Noul guvern egiptian, instalat in 1952, a decis vanzare acestui "tezaur" intr-o licitatie ce este astazi de referinta in istoria casei Sotheby’s - “The Palace Collection of Egypt” ce avut loc la 20 martie 1954. Astazi chiar si catalogul respectivei licitatii (spre exemplu pentru pasionatii de numismatica prin listele loturilor oferite) a devenit la randul sau un document de colectie!

Ceasul prezentat a facut si obiectul acestei licitatii din martie.1954!
Prin amabilitatea celor de la Sotheby’s am primit un extras al descrierii ceasului din catalogul mentionat. Informatiile sunt din pacate vagi si in parte eronate; "F" simetric nu este nicidecum monograma Regelui Farouk ci, in mod evident, cifra Regelui Ferdinand I al Romaniei.

[extras catalog Sotheby’s - "The Palace Collection of Egypt", 1954]

Cum descrierile licitatiilor nu dau detalii, cateva mentiuni despre mecanismul ceasului. Calibrul este 18.80ABC (imagini dreapta o pagina de catalog Longines - aprox. 1910), o referinta lansata de Longines in 1905 cu specificatia unui mecanism de ceas de buzunar tip "hunter" (in general un ceas "gros") a carui inaltime a fost redusa considerabil (h=4.50 mm / diametru 18’’’). Alte informatii: secundar la ora 6, 16 rubine, 18.000 vph; in concluzie un mecanism relativ "comun" din perioada de inceput a standardizarii si industrializarii fabricatiei de mecanisme fara insa a altera considerentele estetice necesare in epoca. In mod evident specificatiile tehnice ale ceasului nu au reprezentat un criteriu la momentul alegerii modelului. 

De-a lungul istoriei Casei Regale de Romania sunt numeroase exemplele de ceasuri ce au fost oferite in cadrul protocolar al relatiilor externe importante dar mai ales catre oameni politici, colaboratori sau membri ai familiei regale. Ceasul prezentat aici este intre putinele piese orologere cunoscute, in legatura cu Regele Ferdinand I al Romaniei.

* * *

Cu multumiri lui Ciprian Ganea pentru semnalarea acestui ceas!

Multumiri Muzeului Longines (Jennifer Bochud), casei Sotheby’s (Sarah Soulen) si Silverwood of Lancashire (Wilf Mould) pentru suport, informatii si imagini.

23 iunie 2018
[up-date: august.2021]
Regele Ferdinand I al Romaniei (1865-1927) | carte postala editura Socec
Regele Ferdinand I al Romaniei (1865-1927) | carte postala editura Socec

Regele Fuad I al Egiptului (1868-1936) | foto - wikipedia
Regele Fuad I al Egiptului (1868-1936) | foto - wikipedia

Regele Faruk I al Egiptului (1920-1965) | foto: revista Life - 1946
Regele Faruk I al Egiptului (1920-1965) | foto: revista Life - 1946

Longines - descriere catalog cal. 18.80 ABC
Longines - descriere catalog cal. 18.80 ABC






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English