ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Luni, 27.Sep.2021 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

CEASORNICARIA COLTEI| Strada Coltei nr.31 - Bucuresti

 

Avand in colectia Ceasuri pentru Romania un ceas de buzunar Longines marcat “Ceasornicaria Coltei – Bucuresti” am cautat informatii despre aceasta.

 

Multa vreme n-am gasit nici cel mai mic indiciu, dar prin amabilitatea unui pasionat colectionar, am intrat in posesia copiei unui catalog al ceasornicariei Coltei de la inceput de secol XX. Documentul este cu atat mai spectaculos fiind prezentate alaturi de ceasuri de buzunar, ceasuri de masa sau semineu, lanturi de ceas, pendule sau ceasuri de perete dar si "creioane" in carcase de argint decorat, precursoarele stilourilor de mai tarziu.

 

In Bucurestiul de la 1900 strada Coltei traversa (ceea ce astazi este numit centrul istoric) o zona comerciala importanta. S-a numit initial Ulita Coltei, apoi strada Coltei si dupa o ampla sistematizare (in perioada interbelica) B-dul Brancoveanu. A purtat inca alte cateva denumiri devenind dupa anii ‘90 actualul B-dul I.C. Bratianu.

Intreaga poveste a B-dului Bratianu o puteti parcurge - aici, in excelenta prezentare a lui Raiden de pe Rezistenta Urbana.
(up-date februarie.2011) Prin amabilitatea istoricului Emanuel Badescu (Biblioteca Academei Romane / Cabinetul de Stampe) am primit o imagine a Casei Alimanisteanu ce includea si locatia Ceasornicariei Coltei (click pe imagine pentru marire).
imagine Ceasornicaria Coltei imagine Ceasornicaria Coltei - detaliu
(O harta a Bucurestiului la 1900 – aici) Magazinul Ceasornicaria Coltei era localizat la intersectia viitorului blvd. Bratianu cu str. Doamnei si se prezenta ca fiind “cel mai mare depozit din tara”.

 

Proprietarul magazinului era J. I. Iacobsohn - (ce si-a adaugat numelui si locatia) Coltei acesta fiind in perioada interbelica membru in Comitetul de conducere al Asociatiei Bijutierilor si Ceasornicarilor din Romania.

In “Noul catalog ilustrat al magazinului de incredere - Ceasornicaria Coltei” (presupus a fi tiparit undeva in jurul anului 1910 +/- 5 ani) am avut supriza de a gasi prezentate peste 50 ceasuri de buzunar fiecare in mai multe variante de carcase sau cadrane. Intre acestea un numar important al caror cadran are diverse inscriptionari in romana la care ma voi referi in continuare.

Catalogul include ceasuri de la toti producatorii importanti din epoca, de la ceasurile cu mecansim Anker la ceasurile Roskopf (sau variante ale acestora), Leonidas, Tavannes, Omega, Longines, Hebdomas, Cyma, Urania dar si nume anonime astazi (Tabor, Stupenda, Japy, Traian, Lord, Wespa, Elegancia, Trubadur) ce insa se pot preupune a fi doar denumirile comerciale pentru posibile asamblari locale.

 

catalog Coltei | 1 catalog Coltei | 2

 

Lista ceasurilor din Catalog cu inscriptionari in romana pe cadran include ceasuri deja cunoscute intre colectionari fotografii ale catorva dintre acestea fiind atasate in coloana din dreapta.

 

“Cronometrul C.F.R. Patent” cu Medalie de garantie, masina cu 15 rubine, bataie tare

“Regulatorul Romania Patent” cu marca tarei si cu plumb de garantie. Mersul tare si regulat.

“Cronometrul National Patent” cu portretul M.S. Regelui si cu drapelele nationale pe cadran.

“Regulatorul Sondorilor Petroliferi” mersul foarte tare si solid, masina cu 8 rubine.

“Cronometrul Maritim Roman Patent” cu un vapor pe cadran. Mersul tare si exact.

• Ceasornic “Caile Ferate Romane Patent I-a” cu plomba de garantie, cel mai durabil si précis

“Observatorul National” cu marcile principalelor judete pe cadran, mersul tare si précis cu 8 rubine

“Observatorul Regal” avand fotografia M.S. Regelui pe cadran, masina solida mers exact

 

A existat de asemenea posibilitatea ca diverse ceasuri din Catalog sa poata fi oferite cu cadranul inscriptionat “Ceasornicaria Coltei – Bucuresti” cum este exemplul Longines-ului prezentat mai jos.

 

Longines Coltei | 1 Longines Coltei | 2 Longines Coltei | 3

 

Pentru acest ceas Muzeul Longines a avut amabilitatea de a-mi trimite urmatoarea identificare:

- - - - - - - - -

Watch with serial number 1’140’679 pocket watch in steel. 

Invoiced on 28th February 1901 to Messrs. Roller (Bucharest). 

Movement calibre 18.69
- - - - - - - - -

Un ceas cu carcasa din otel "oxidat negru" (brunare) cum este prezentat in Catalog, indicatoarele originale probabil ..., si cu un pret la 1900-1910 de 28,- lei.

Un alt ceas "Ceasornicaria Coltei" foarte interesant ce a nascut discutii pe forumurile pasionatilor este "Observatorul National" (vezi imagine ceas - coloana dreapta) ce are pe cadran stemele (cf. Catalog) principalelor judete ale Regatului Romaniei in organizarea anterioara anului 1918.
Judetele inscriptionate sunt: Ilfov, Argesu, Covurlui, Buzau, Iasi, Dolju, Constanta, Mehedinti, Prahova, Roman, Braila, Putna. Mai multe informatii despre cum a evoluat organizarea administrativa a Romanie, in diverse perioade, puteti parcurge in prezentarea Heraldica Romaniei (wikipedia).
- - - - - - - - -
ilfov arges covurlui buzau iasi dolj
constanta mehedinti prahova roman braila putna

Ceasul este prezentat in Catalog (scan coloana dreapta) in variante de carcase nikel sau otel la pretul (cca. 1910) de 10.75/10.25 lei.

Variantele de ceasuri de buzunar Caile Ferate Romane Patent (C.F.R.) sau Observatorul Maritim Roman Patent prezente in catalog este evident ca erau destinate publicului larg nefiind ceasuri exclusive comandate de CFR sau marina romana. Despre ceasurile comenzi CFR puteti parcurge o prezentare - aici

Roskopf CFR Patent Observatorul Maritim

Marcile prezente in portofoliul de vanzare al Ceasornicariei Coltei erau numeroase incluzand: Roskopf,  Longines, Omega, Leonidas, Tavannes, Cyma, Jappy dar si nume mai putin cunoscute (Urania, Tabor, Stupendia, Lord, Elegancia, Wespa, Trubadur) din care insa astazi sunt cunoscute foarte putine in colectii - vezi dreapta Omega "Ceasornicaria Coltei".

Am atasat in coloana imaginilor din dreapta si cateva dintre ceasurile de masa, pendulele si lanturile prezentate intregul catalog putand fi parcurs integral (in curand) in sectiunea "in biblioteca".
As mai remarca aici (avand in vedere ca suntem in preajma WW1) prezentarea ofertei pentru - "Bratara de piele, pentru purtat ceasul la mana foarte practic pentru militari ...lei 1,75"
ceea ce lamureste ca si in Romania inceputului de secol XX incepeau sa apara ceasurile de mana (vezi imagine dreapta "militar cu ceas la mana - cca. 1910").

curea ceas 1900

Cu multumiri pentru suportul, imaginile si materialele puse la dispozitie - dlui Doru Farcus unul dintre cei mai pasionati colectionari de antichitati din Romania.
Un interviu cu domnia-sa puteti parcurge -
aici!
Multumiri Muzeului Ceasului "Nicolae Simache" pentru imaginile puse la dispozitie.
O mentiune speciala pentru amabilitatea istoricului Emanuel Badescu ce mi-a pus la dispozitie imaginea casei Alimanisteanu.

[up-date: februarie.2011]
Brasov, octombrie.2009

 
catalog Ceasornicaria Coltei | 1910
catalog Ceasornicaria Coltei | 1910

Cronometrul CFR Patent
Cronometrul CFR Patent

Regulatorul Romania Patent
Regulatorul Romania Patent

Cronometrul National Patent
Cronometrul National Patent

Regulatorul Sondorilor Petroliferi
Regulatorul Sondorilor Petroliferi

Cronometrul Maritim Roman
Cronometrul Maritim Roman

Caile Ferate Romane I-a
Caile Ferate Romane I-a

Observatorul National
Observatorul National

Observatorul Regal
Observatorul Regal

Longines ceasornicaria Coltei
Longines ceasornicaria Coltei

lanturi ceasornicaria Coltei
lanturi ceasornicaria Coltei

ceasuri masa ceasornicaria Coltei
ceasuri masa ceasornicaria Coltei

pendule ceasornicaria Coltei
pendule ceasornicaria Coltei

Observatorul National
Observatorul National

Omega "Ceasornicaria Coltei"
Omega "Ceasornicaria Coltei"

militar cu ceas la mana | cca. 1910
militar cu ceas la mana | cca. 1910


ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2021 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English