LOUIS ROSKOPF – ceas de panda si alarma antiaeriana
In “ajunul” celui de-al II-lea Razboi Mondial, Ministerul Aerului si Marinei (M.A.M.) a organizat la nivelul teritoriului un numar important de “posturi de Panda ale Teritoriului”. Organizate in subordinea Comandamentului A.A.T. (aparare antieriana a teritorului) acestea aveau rolul de a informa asupra survolarii de catre avioane (proprii, aliate sau inamice) a zonelor supravegheate.
Resurse financiare importante au fost puse la dispozitia acestui proiect si pentru fiecare an era intocmit un detaliat Plan de dotare necesar acestor posturi.
La 17.februarie.1939 M.A.M. intocmeste Planul de dotare pe exercitiul 1939/1940 pentru Apararea Antiaeriana activa si pasiva alocand 100 milioane lei (cca. 4,3 milioane franci elvetieni | 1939) pentru achizitii de echipamente si materiale pentru cele 9 Comandamente de Zone Teritoriale si 71 Centre de Informatii Judetene. Este avuta in vedere achizitia a 592 de ceasuri de buzunar Louis Roskopf model ce echipa aceste posturi inca din 1938.
Tabel 1 - accesoriile posturilor de panda | 1939 (document Arhivele Militare Pitesti)
Exista documente detaliate despre acest subiect in Arhivele Militare de la Pitesti cel putin incepand cu 1938. Prezentarea de fata va face referiri la achizitiile din intervalul 1938-1939 perioada in care au fost cumparate 742 ceasuri Louis Roskopf. Indiciile gasite insa fac referire la inca 799 ceasuri achizitionate anterior 1938 pentru care nu au fost inca gasite detalii!
* * *
La 4.octombrie.1937 Directia Comenzi si Materiale a M.A.M face cereri de oferta catre companiile Longines si Omega pentru achizitia:
- 124 buc. cronometre simple care sa marcheze pe cadran 1/5 din secunda si totalizator pentru 30 minute, cu o durata de mers de cel putin 10 ore;
- 96 buc. cronometre care pe langa caracteristicele de mai sus, sa aiba mecanism pentru marcarea orelor si minutelor.
(cerere oferta nr. 17835/4.octombrie.1937)
Interesanta este mentiunea din cererea de oferta ca aceste cronometre sa fie: “… marcate vizibil atat pe cadrane cat si pe capace cu un numar mare de ordine si inscriptiunea “Proprietatea Ministerului Aerului si Marinei”. Povestea acestor cronometre - aici !
In 15 si 16.octombrie.1937 atat Longines cat si Omega prin reprezentantii sai din epoca, Max Weissblueth respectiv Marcel Weill (D. Wormser Sr.) au trimis ofertele lor. Fata de aceste oferte initiale au fost cerute detalii, au fost facute modificari in cerinte, considerente financiare obligand M.A.M. sa renunte la varianta cronograf si sa o inlocuiasca cu un ceas simplu.
Longines a inteles mai bine aceasta re-orientare si la inceputul anului 1938 si-a revizuit oferta pentru:
“ …ceasornic de buzunar, nichel, fabricatie elvetiana, cadran email plat, cifre negre 1-12, iar cifre rosii 13-24, marca LOUIS ROSKOPF PATENT, cu secundar minutarele din otel sau aurite, geamul incasabil si doua capace in dos ermetic inchise. Mecanism executat in 12 pietre cu cea mai mare ingrijire, din material de prima calitate, controlat si mers perecis cu o toleranta de +15 secunde in 24 de ore. Fiecare ceasornic va avea un toc de piele de caprioara, prevazut cu o capsa ca incuietoare."
Langa acest model pentru solicitarea de cronometre, Logines a supralicitat cu o varianta 1/10 de secunda si in final si-a adjudecat achizitia in martie 1938 pentru:
- 224 cronometre (Longines - tip 4061) pentru tirul antiaerian gradate in 1/10 sec.;
- 150 ceasornice simple (Louis Roskopf) pentru pandari.
O noua licitatie este organizata la sfarsitul anului 1938 licitatie la care sunt invitati de aceasta data si: Tellus (prin Standard | Reprezentante si Comert) si Tissot (prin reprezentant Pietro Fantinelli). Tellus era deja un furnizor al armatei prin 6.000 de ceasuri livrate Corpului Granicerilor (documente si informatii prezentate - aici).
Adjudecarea este facuta insa tot de Max Weissbluth care in 9.septembrie.1939 livreaza inca 592 ceasuri de buzunar Louis Roskopf.
Interesante sunt referatul si procesul-verbal de testare realizate de Directia Constructii Aeronautice si Grupul de Experiente unde Longines si Louis Roskopf s-au detasat (vezi documente anexate).
* * *
Informatii suplimentare despre istoria ceasurilor Roskopf pot fi gasite pe excelenta prezentare facuta de Ulrich Bretscher unde la poz.4 este detaliata si istoria nepotului Louis-Frederic Roskopf ce a fondat in "Louis Roskopf S.A." care ulterior (in 1923) a fuzionat cu Reconvilier Watch Co.
Ceasul prezentat este din perioada Reconvilier Watch Co. dupa cum se poate remarca prin maracajul SHR de pe mecansim. Mecansimul cu 10 rubine este aurit si foarte bine lucrat pentru ceea ce reprezentau ceasurile Roskopf Patent in epoca. Carcasa este din nichel, tip Lepines, doua capace spate pentru o buna protectie a mecansimului. Cadranul este din email si marcat:
- - - - - - - - - - -
LOUIS ROSKOPF S.A.
1ra
PATENT
+LOUIS ROSKOPF S.A. PATENT+
ANTI MAGNETIC
- - - - - - - - - - -
Conform cu caietul de sarcini (document anexat - [13]) intocmit de M.A.M. "... orele vor fi marcate prin cifre negre 1-12 si cifre rosii 13-24. Va fi prevazut cu secundar. Geamul va fi incasabil". Desi initial s-a solicitat o precizie de +15 sec. la 24h din considerente de costuri prin acceptarea acestei variante de ceas "ieftin" s-a aprobat si o derogare de la caietul de sarcini pentru o precizie de " ... +2 minute in 24 ore, ceeace este rational de cerut si perfect satisfacator pentru scopul si intrebuintarea acestor ceasornice" (referat nr. 11254 din 9.octombrie.1939).
* * *
Multumesc pentru sprijinul in documentare Arhivelor Militare Pitesti. Orice corecturi, completari sau intrebari sunt binevenite.
[up-date: decembrie.2014]
Brasov, august.2009