ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 17.Sep.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente
Tissot ...pentru Romania | Tissot Couturier Romania 1918 -2018

Intr-un eveniment organizat, in 15 octombrie 2018, de catre Splend’Or pentru noile modele aflate in portofoliul lor de distributie, Albini Prassa (distribuitor oficial Tissot pentru Romania) si Kala Koncept a fost prezentat in premiera si lansat la vanzare un Tissot... pentru Romania. Numit "TISSOT ROMANIA 1918-2018" ceasul este un foarte frumos omagiu Tissot in anul in care Romania aniverseaza Centenarul existentei sale.

Din capul locului trebuie sa recunosc surpriza placuta inca de la momentul in care am vazut primele imagini ale ceasului. Intotdeauna m-am temut ca o "tema nationala", dezvoltata pe un cadran de ceas, este riscanta din punct de vedere estetic. Tissot Romania 1918-2018 mi-a imprastiat intr-o buna masura aceasta temere; multitudinea de simboluri reprezentate si distributia acestor elemente pe cadran si carcasa sunt foarte bine integrate intr-un ceas cu un aer "minimalist" cum cred ca sade bine intr-un astfel de context.

Mai apoi cred ca "alegerea" Tissot pentru fabricatia unui asemenea ceas este iarasi o decizie foarte bine acordata cu rezonanta brandului in Romania, cu pozitia acestuia intre producatorii din bransa si cu resursele tehnice disponibile in interiorul grupului Swatch.

Tissot ...pentru Romania | 1918-2018

"[...] Modelul special „ROMÂNIA 1918 – 2018” subliniază importanța valorilor și tradițiilor românești care constituie principala sursă de inspirație pentru detaliile unice ale ceasului.

Alegerea carcasei elegante a fost o decizie firească, fiecare dintre cele 1918 ceasuri fiind menit să devină un obiect de colecție, potrivit totodată pentru orice ocazie. Simbolul principal al ediției, reprezentat ca fundal pentru indicatorul secundelor, reinterpretează dansul național românesc: hora. Realizând viziunea creativă a atelierului de tâmplărie artizanală Șezi, am transpus motivul horei într-un cerc perfect care simbolizează 9 dansatori mână-n mână, fiecare reprezentând una dintre cele 9 regiuni istorice ale României. Cele trei culori ale steagului românesc – roșu, galben și albastru – sunt elegant poziționate în partea de jos a secundarului.

Povestea românească continuă pe conturul fațetat al cadranului pentru ore și minute care amintește de Coloana Infinitului, sculptura reprezentativă a lui Constantin Brâncuși. Indicatoarele albastre sunt create pentru a reproduce emblematicul Albastru de Voroneț, culoare numită astfel după picturile exterioare ale mănăstirii medievale Voroneț. Pe marginea cadranului exterior, triunghiurile albastre sunt o trimitere către motive tradiționale din sculpturile și broderiile românești. Cureaua din piele de culoare albastru închis, cusută cu ață albastră, amintește și ea albastrul de pe steag. 

Capacul transparent al carcasei este personalizat cu silueta unei stele, replică fidelă a cetății de la Alba-Iulia privite de sus, locul unde s-a semnat Unirea provinciilor românești pe 1 decembrie 1918, marcându-se astfel începutul unei noi ere pentru România. Pe lângă numele ediției speciale și precizarea privind ediția limitată, capacul carcasei subliniază exclusivitatea ceasului: „1 din 1918”. [...]" [Comunicat presa Albini Prassa - octombrie.2018]

Tissot Romania 1918-2018   Tissot Romania 1918-2018

Cu recunostinta proiectul aduce si o foarte frumoasa componenta sociala.

"Ambalajul special al ceasului include și o medalie din lemn, manufacturată de artizanii de la Șezi, atelierul care a imaginat simbolul reprezentând dansul horei de pe cadran. Fiecare ceas și fiecare medalie sprijină „Free Miorița: Lumină pentru România”, o asociație a cărei misiune este să aducă electricitate în cele mai izolate case din România. Ca inițiator și distribuitor al ediției limitate „TISSOT ROMÂNIA 1918 – 2018”, Albini Prassa va dona către Free Mioriția o parte din profitul realizat la fiecare ceas vândut, urmând să suplimenteze donația și pentru fiecare medalie de lemn primită înapoi de la clienți. [...]" [Comunicat presa Albini Prassa - octombrie.2018]

Specificatiile tehnice sunt rezumate in sinteza de mai jos la care trebuie adaugate cateva mentiuni referitoare la mecanismul automatic ETA 2825-2. Acesta este o varianta la prea bine cunoscutul ETA 2824, fara secundar central dar cu un "modul" de secundar periferic ce poate fi dispus in mai multe pozitii pe cadran, chestiune valabila si pentru indicatoarele orar si minutar. Grosimea variantei ETA 2825-2, mai mare cu aproape 2 mm fata de 2824, duce grosimea acestui Tissot la aprox. 12 mm, poate o idee prea gros pentru o parte dintre pasionati chiar daca ansele sunt de 22 mm. 

Tissot are in gama sa de ceasuri cu acest mecanism variante cu secundarul periferic intre orele 4:00-8:00 si cu orarul/minutarul fie central fie si acestea asezate periferic. Swatch mai foloseste ETA 2825-2 in ceasuri Certina dar si Hamilton in variante de mecanism codificate H-12 si H-22.

Tissot Romania 1918-2018

Ceasul (editie limitata la 1918 piese | marcat pe capacul spate "1 din 1918", detaliu de apreciat desi o numerotare individualizata pentru fiecare exemplar ar fi fost de dorit) poate fi comandat on-line la B&B Shop - detalii aici - dar si achizitionat din magazinele Splend’Or.

In coloana din dreapta cateva imagini reprezentative pentru aceasta lansare.

* * *

Cu multumiri - Costi Baches pentru informatiile si imaginile puse la dispozitie.

Felicitari Kala Koncept, Atelierul Sezi, Free Miorita si Albini Prassa pentru acest proiect minunat.

Multumiri Tissot!

Brasov, [16.octombrie.2018]

 







Tissot Romania 1918-2018
Tissot Romania 1918-2018

Atelierul "Șezi"
Atelierul "Șezi"










Atelierul "Șezi"
Atelierul "Șezi"

Free Miorița
Free Miorița

Free Miorița
Free Miorița

Free Miorița
Free Miorița






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English