BISERICA FORTIFICATA – DARJIU/DERSCH (HARGHITA)
Declarata in 1999 monument UNESCO si reprezentand una dintre cele mai importante biserci fortificate secuiesti, biserica din Darjiu apare in mai toate referintele despre aceste obiective din Transilvania.
Datoreaza aceasta mai ales picturilor murale (in mare parte distruse) din interiorul bisercii dar si arhitecturii fortificatiilor ce o inconjoara.
Numita de catre localnici si “Cetatea Slaninilor” biserica fortificata construita in mai multe etape incepand cu secolul XIII este “sufletul” comunitatii ce o slujeste. La vremuri de restriste (si nu numai) localnicii si-au adapostit in “cetate” avutiile fiind pastrat si astazi obiceiul de a depozita slanina si carnea afumata in incaperile racoroase ale camerelor de provizii. O data pe saptamana acestea sunt deschise pentru ca fiecare sa-si aduca "proviziile" sau sa ia ce are de trebuinta.
Astazi in fortificatiile bisericii este organizat si un muzeu ce prezinta obiecte din activitatile cotidiene ale satului din aceasta zona a Transilvaniei.
Din pacate se ajunge relativ greu la Darjiu (sat ce are in stema sa si turnul cu ceas) fiind nevoie sa parcurgi kilometri buni pe drumuri de tara doar in parte asfaltate sau pietruite fiind probabil o aventura sa faci acest lucru pe ploaie sau ninsoare.
* * *
Incinta fortificatiei este de plan patrat si deasupra portii de intrare a fost construit turnul ce adaposteste mecanismul vechiului ceas, astazi nefunctional. Se vad inca urmele celor 4 cadrane ce au existat pe fetele turnului.
Cronicile satului pastreaza si povestea ceasului. In 1882 satenii au considerat de cuviinta sa puna in turnul bisericii un ceas. De comun acord au decis sa dea acesta lucrare unui mester dintr-un sat vecin (Lutita) pe nume Sandor Csomor. N-au cumparat un ceas gata facut de la unul din producatorii din epoca asa cum sunt ceasurile din turnurile altor biserici fortificate ci au preferat unul manufacturat local. Ceasul a fost gata numai in 1894 si din pacate a functionat doar 8 ani, pana in 1902 cand un fulger a deteriorat mecanismul. Tocmai in 1955 ceasul a fost reparat de catre un nepot al mesterului Sandor – Karoly Csomor! O vreme a mai functionat dar nu-si mai aminteste nimeni cand s-a oprit pare-se ca acum definitiv.
Pentru a ajunge la camera care adaposteste mecanismul ceasului e nevoie de o “catarare” de aprox. 20 m pe scarile in aparenta subrede. Daca n-as fi vazut cronica satului la care m-am referit mai sus si unde este mentionata explicit povestea ceasului as fi fost convins ca mecansimul este mult mai vechi. Modul in care acesta a fost manufacturat, cadrul si piesele componenete fabricate probabil intr-un atelier de "fierarie" aminteste de ceasurile de turn de sec. XVIII. Imagini ale acestuia mai jos!
Asemeni si altor biserici pe zidul exterior al fortificatiei este desenat un ceas solar ce este si el mentionat in cronicile bisericii.
* * *
Multumesc preotului bisercii - Sandor Lorand Demeter pentru amabilitate si informatiile oferite!
Bibliografie:
Lajos Gerendas - "Szekelyderzs Es Erodtemploma", Litera Szekelyudvarhely, 2000