Cronos - radioreceptor cu ceas cu afisaj digital (Electronica Bucuresti) | 1979
Informatii avand ca sursa Primul radioreceptor cu ceas
Intre 1975 - 1983 Intreprinderea Electronica - Bucuresti a produs cel putin 4 variante de radio-ceasuri ("radioreceptor cu ceas") cu afisaj digital de tip "flip-clock".
Primul model mentionat in cronologia Intreprinderii Electronica prezentata - aici, a fost fabricat si exportat sub licenta Soundesign (o companie din SUA, fondata in 1954 sub numele Realtone Electronics, ce a preluat numele Soundesign dupa 1968, si care functioneaza astazi sub numele SDI Technologies). Nu este cunoscut pana in ce an a fost fabricat la Electronica Bucuresti modelul Soundesign si e important de mentionat ca acest radioreceptor a fost fabricat sub specificatie US, pentru functionare la 120V si 60Hz. Cateva imagini in continuare cu acest model:
Cativa ani mai tarziu, pentru piata interna, a inceput fabricatia (folosind resursele de la proiectul Soundesign) - "Cronos" (1979), acesta fiind urmat de alte doua modele pentru export - "Junior" (1980), respectiv "Browni" (1983). Pentru modelul Junior unele surse (ex. proradioantic.ro - mentionata mai sus) precizeaza ca inceput de fabricatie - 1975 si destinatie de export Iugoslavia. Pentru aceste modele tensiunea de alimentare este 220V si frecventa 50Hz.
Toate cele 4 variante erau asamblate in carcase de lemn, componentele de plastic fiind comune tuturor modelelor, fiind folosit si pentru piata interna capacul de plastic (pentru acces la componente) inscriptionat in engleza (vezi foto mai jos), pe care era aplicata suplimentar o eticheta cu instructiuni in limba romana. De altfel pe varianta Cronos nu exista nicio inscriptionare (elemente comanda, mufa difuzor, s.a.) in limba romana, inclusiv locatia de fabricatie fiind specificata "Made in Rumania", nume folosit in Spania si anterior 1975, chiar si in limba engleza.
Mecanismul de ceas era importat de la compania japoneza Copal, unul din liderii pe acest segment din acele vremuri (vezi in coloana dreapta copie pliant prezentare produse), producatoare a unor modele (design Riki Wantanabe) ce au ramas referinte in istoria "horopalettology"-ei.
Intr-un singur numar (3/1980), revista Tehnium a prezentat o reclama a ceasului Cronos descris astfel - "In bogata gama a radioreceptoarelor de productie romaneasca un loc aparte il ocupa radioreceptorul Cronos. Acesta are posibilitatea receptionarii emisiunilor radiodifuzate in gama undelor medii si in gama undelor ultrascurte. Alimentarea radioreceptorului este asigurata din reteaua de curent alternativ cu tensiunea de 220V. [...]
Termenul de garantie este de 1 an, interval in care orice reparatii se executa de reprezentantele tehnice ale Intreprinderii Electronica. Pretul unui aparat este de 1.000 lei".
Reclama (scan in coloana dreapta) includea si descrierea comenzilor radioreceptorului precum si intructiuni de utilizare. Intre functionalitati - posibilitatea folosirii ceasului ca desteptator cu pornirea radioului sau "programarea" opririi radioului dupa un numar de minute (maxim 60’).
Radio-ceasul Cronos n-a avut succes la noi, reteaua electrica neputand asigura frecventa constanta de 50Hz necesara functionarii precise a ceasului. In consecinta, aceeasi revista Tehnium (ce era adresata in principal electronicii pentru amatori) a publicat instructiunile si schema electrica de realizarea a unui "generator de 50Hz" (vezi scanuri coloana dreapta), ceasul radioreceptorului fiind un motor sincron la 50Hz, frecventa ce nu era asigurata de reteaua electrica din acele "vremuri". Si la variantii ale temperaturii ambientale (o alta problema in epoca) functionarea ceasului era afectata. Astfel ceasul "pierdea" pana la 30"/24 ore.
Pentru varianta de export "Browni" colaborarea s-a derulat cu compania japoneza - CBC Charles Brown. Modelul era Browni RD-0520, cu o codificare interna - Electronica Bucuresti - 168d. O copie a pliantului de prezentare a acestui model in coloana imagini dreapta.
Varianta Cronos era disponibila la vanzare in magazinele de specialitate, pretul de 1.000 lei nefiind accesibil oricui (de remarcat facilitatea de plata in rate mentionata in reclama); in plus trebuia platit si un abonament radio pentru un an. De asemenea Cronos-ul era disponibil la vanzare in magazinele Comturist de tip "shop" cu plata in "valuta convertibila" la un pret de aproximativ 100 de dolari.
Se pare ca fabricatia celor trei modele (Cronos, Junior, Browni) a fost oprita in 1983, o data cu sistarea in Romania a tuturor importurilor si incercarea de a integra productia cu componente fabricate in tara. In paralel cu varianta Cronos, Electronica Bucuresti a produs pe acelasi tip de carcasa si modelul Superson, la care ceasul digital a fost inlocuit cu o "orga de lumini".
Mai multe informatii si imagini (utilizate si ca surse pentru parte din detaliile de mai sus):
Un scurt film cu momentul schimbarii minutului pentru radio-ceasul Cronos:
Imagini radioreceptor - ceas cu afisaj digital "flip", tip "Cronos" | Electronica Bucuresti | Made in Romania (1979):
- - -
Cu multumiri speciale lui Romulus Lupascu pentru prezentarea ceasului din imaginile de mai sus si pentru sustinerea permanenta oferita proiectului Ceasuri pentru Romania.
Multumiri lui - Victor Ene pentru reparatia exemplarului Cronos prezentat in imagini.
* * *
[up-date: iulie.2021] Brasov, iunie. 2021
logo Electronica - Bucuresti [sursa imagine: GraficFront.ro]