ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 17.Sep.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Regele Mihai I al României | Patek Philippe ref. 1518 (1942)

Subiectul ceasurilor regale naste pasiuni! Iar cand pui alaturi si un Patek Philippe povestea o poate lua razna.

Exista cunoscute astazi putine ceasuri regale in legatura cu România! Am mentionat pe site despre cele doua Patek Philippe ce sunt pastrate in Muzeul Patek Philippe din Geneva (aici), piese ce sunt prezentate si in volumul muzeului “Timepieces for Royalty 1850-1910”, ceasuri pentru care includerea lor intr-o astfel de clasificare s-a datorat rezonantei numelor celor doua familii ce au dat domnitori pe tronul principatelor.

Muzeele de la noi pastreaza si ele cateva piese interesante, un ceas de mana (producator elventian necunoscut) ce a fost primit de Regina Maria de la Regimentul 4 Rosiori in 1910, ceas pastrat astazi la Muzeul National de Istorie al României sau cele doua ceasuri de buzunar Patek Philippe ce au apartinut Regelui Carol I pastrate in colectia Muzeului Ceasului “Nicolae Simache” din Ploiesti. Aceste 3 piese au fost prezentate in cadrul expozitiei “Genio Helvetico” din 2012 fiind descrise in detaliu in excelentul volum ce insotit expozitia. Despre colectia de orologerie a Muzeului Peles a scris de-a lungul anilor istoricul Macrina Oproiu, volumul sau “Din arhivele Pelesului” (2010) adunand toate aceste informatii. Piesa de rezistenta de la Castelul Peles este cu siguranta ceasul de buzunar Patek Philippe - serial 94611 (1881) comandat de catre Carol I al României.

Poate merita mentionate aici si ceasurile ce au aparut la licitatiile Antiqorum in 2007, respectiv in 2009. Primul un P. Reynaud & Co. (Geneva) - serial 2870 “fabricat pentru un membru al Casei Regale a României in 1870” (Antiquorum nr. 171 / 14.10.2007) iar cel de a doilea (Antiquorum nr. 221 / 04.10.2009) un cronograf de buzunar L. Leroy & Cie (Paris) - serial 47603 oferit (1910) de Carol I al României unuia dintre angajatii Casei Regale”).
O alta licitatie - Silverwoods of Lancashire (octombrie.2016) face referire la un ceas Longines (serial: 2.529.803 / 1918) comandat de Regele Ferdinand I, ceas ce a fost oferit Regelui Fuad I al Egiptului (detalii - aici).

Judecand dupa imaginile din arhive, Regele Mihai I al României a fost cu siguranta interesat de ceasuri. Sunt numeroase imagini ce il prezinta avand un ceas la mana inca copil fiind. Interesul sau pentru tehnica (motoare, automobile, avioane) cu siguranta a contat si in aceasta privinta.

Plecand de la o astfel de imagine, pe 6.12.2017, Hodinkee a publicat un articol preluand o informatie, prezentata tot in acel an (01.04.2017) de Deployant, despre existenta in posesia Regelui Mihai I a unui ceas de mana Patek Philippe, ref. 1518. Ulterior prezentarea a fost preluata si de Bloomberg si mai apoi a fost publicata si in media de la noi in diverse forme.

De unde interesul pentru acest ceas atata vreme cat legatura Casei Regale de România cu Patek Philippe nu e neaparat noua? Referinta 1518 de la Patek Philippe este in lumea pasionatilor de ceasuri o piesa iconica. Cele 281 de piese fabricate de-alungul a 13 ani sunt astazi cautate cu interes aproape nebun de catre colectionarii de anvergura. Preturile la care au ajuns in licitatii nasc stupoare. In plus, si asta poate parea culmea pentru cei neinitiati, cele doar 4 piese din aceasta referita montate in carcasa de otel (restul fiind in aur galben sau roz) sunt intre cele mai dorite, urmarite, colectate si tezaurizate. O buna parte din nebunia asta e prezentata - aici !

Informatia despre Patek-ul ref. 1518 al Regelui Mihai I circula de cativa ani (eu am aflat-o in 2010). S-a rezumat initial la presupuneri si zvonuri si mai apoi a fost confirmata fara insa sa aiba parte de o prezentare dedicata.
 

Primit de catre Rege la 25 Octombrie 1942, la aniversarea de 21 de ani, de la Regina-Mama Elena, ceasul este in carcasa de aur galben. Capacul spate are inscriptionata data evenimentului primirii. Referinta PP 1518 a fost primul cronograf cu calendar perpetuu produs in serie iar intre functionalitati adauga - tahimetru, data - zi - luna, fazele lunii. Secundarul este in cadranul de la ora 9. Baza mecanismului este un calibru Valjoux.

Patek Philippe ref. 1518 (1942)   Patek Philippe ref. 1518 (1942)

Regele a purtat in toti acesti 75 de ani ceasul iar imaginile din arhive arata ca a fost “alaturi” de Rege la o multime de evenimente mai mult sau mai putin oficiale. Peste ani a fost cu siguranta o parte din legatura pastrata cu mama sa, un “martor” la ceea ce a insemnat familia sa si povestea Casei Regale de România dusa de la un secol la altul. Multumim Majestate!
 
(Regele Mihai I copil - 1932 | imagine via - Muzeul National al Aviatiei Romane)
 
Cu multumiri S.!
* * *
[up-date: ianuarie.2018]
Brasov, 6.decembrie.2017
Mihai I al României (via Deployant)
Mihai I al României (via Deployant)

Mihai I al României (1947)
Mihai I al României (1947)










































ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English