ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 19.Mar.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

"Longitudinea - Povestea unui geniu" | Dava Sobel (traducere - Alexandra Florescu) | 136 pagini | 2015, Editura Nemira (colectia Anticipatia / #06)

* * *

In 1995, sub titulul - Longitude: The True Story of a Lone Genius Who Solved the Greatest Scientific Problem of His Time, Dava Sobel (o excelenta autoare de volume ce popularizeaza stiinta - mai multe detalii aici) a publicat fascinanta poveste a lui John Harrison, ceasornicarul ce a lasat istoriei orologeriei cateva dintre cele mai remarcabile piese.

"Cand a murit, pe 24 martie 1776, la exact optzeci si trei de ani de la nastere sa in 1693, John Harrison avea statutul de martir printre ceasornicari. Decenii la randul a fost, el singur, unica persoana din lume preocupata realmente de gasirea unei solutii mecanice la problema longitudinii. Apoi deodata, cu succesul lui Harrison cu H4, legiuni intregi de ceasornicari au simtit chemarea de a face ceasuri de mare. A devenit o industrie in expansiune intr-o natiune maritima. Intr-adevar cesornicarii moderni afirma ca munca lui Harrison a facilitat dominatia Angliei asupra marilor, ducand astfel la crearea Imperiului Britanic. Fiindca datorita cronometrului [maritim] a dominat Anglia apele" (editia ed. Nemira - pag. 113)

Volumul aparut in numeroase editii a luat si ceva premii (1996 - editia britanica a fost nominalizata cartea anului), beneficiind din 1998 si de o varianta consistent ilustrata. Plecand de la aceasta carte, in 2000, Channel4 (Marea Britanie) a realizat un film de televiziune - Longitude unde povestea lui John Harrison a fost ilustrata in paralel cu parte din biografia unui alt nume de care si-a legat destinul peste sute de ani - ofiterul de marina Rupert Thomas Gould, cel care intre 1920 - 1933 a restaurat cronometrele realizate de John Harrison.

In martie.2015 editura Nemira, in traducerea Alexandrei Florescu, ne-a facut bucuria traducerii acestei carti si in limba romana. In universul colectionarilor subiectul cartii si al filmului a fost deseori abordat, prezentari ale acestora existand inca din 2011 - un link aici! Este insa o mare bucurie sa semnalam, aparitia de la editura Nemira, desigur accesibila unui public mult mai larg.

Logitudinea - Povestea unui geniu | Dava Sobel (editura Nemira - 2015)
Logitudinea - Povestea unui geniu | Dava Sobel (editura Nemira - 2015)

Dava Sobel (via davasobel.com)
Dava Sobel (via davasobel.com)

John Harrison (1693-1776)
John Harrison (1693-1776)

John Harrison | cronometrul de marina H4 (National Maritime Museum in Greenwich, via wikipedia)
John Harrison | cronometrul de marina H4 (National Maritime Museum in Greenwich, via wikipedia)






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English