ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 17.Sep.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

BISERICA FORTIFICATA – VULCAN / WOLKENDORF (jud. Brasov)

Biserica fortificata din Vulcan [cf. wikipedia - "mai demult Vâlcândorf (in dialectul sasesc Wulkendref, in germana Wolkendorf, in maghiara Volkány, Szászvolkány)"] are o istorie ce incepe in sec. XIII. O invazie turceasca in anul 1421 distruge satul si biserica, reconstructia pornind in anul urmator cand, Sigismund de Luxemburg acorda localitatii importante scutiri de taxe.

Biserica a fost refacuta pe parcursului secolului al XV-lea in stil gotic, cu un cor poligonal cu trei laturi si bolti in cruce pe ogive. In secolul urmator, la 1529, satul este pradat de armata voievodului moldovean Petru Rares, iar in anul 1599 de armatele lui Mihai Viteazul. In 1611 trupele lui Gabriel Bathori (aflate in zona pentru luptele de supunere a orasului Brasov) distrug din nou biserica. Mai tarziu, la 26 august 1658, satul a trecut si prin distrugerea provocata de o noua invazie turco-tatara si doar in 1665 o noua reconstructie a bisericii putand fi facuta. Turnul-clopotnita, din partea de vest a navei, a fost adaugat intre anii 1793-1794; turnul cu 5 nivele are acoperisul in forma piramidala, cele 3 clopote fiind instalate la ultimul nivel.

Fortificatia din jurul bisericii a fost construita initial la 1521 si a avut in prima faza 3 turnuri de aparare, rectangulare, din care se mai pastreaza astazi doar resturile celui din S-V. Zidul fortificatiei are guri de tragere si la interior sunt amenajate de-alungul acestuia, pe doua nivele, camari de provizii, pentru fiecare familie, la vremuri de asediu. La nivelul acoperisului, deasupra camarilor de la nivelul superior se pastreaza urmele drumului de straja al fortificatiei. 

Ceasornicul instalat in turn (la nivelul al 2-lea) are cadrane pe toate cele 4 fete ale acestuia fiind instalat in anul 1873. Acesta este fabricat de catre societatea "Fratii Resch / Gebrüder Resch" in atelierul lor din Viena. Despre Gebrüder Resch ce a pornit in fabricatia de ceasuri de turn prin preluarea (undeva intre 1860-1861) manufacturii - F.X. Wurm gasiti mai multe detalii - aici.


Cadranele au fost repictate la renovarea din 1996 si au astazi o comanda electrica, dupa ce ceasul a fost modernizat in doua randuri (anii ‘970 si 1996). Vechiul mecanism se pastreaza in cutia de lemn de la instalarea din 1873. Diverse notari despre revizii ale ceasului sunt insemnate pe exteriorul unuia dintre peretii cutiei.

Mecanismul Gebrüder Resch (ce batea sfertul de ora), cu esapament de tip "pin wheel" ("roata cu stift" sau cum, plastic, il numea Ioan Ratiu in "Tehnica si Arta" - "ceasornic cu mers-piedica, pe piroane"), specific ceasurilor de turn, nu mai este functional astazi dar partea de transmisie catre cadrane este folosita de automatizarea instalata, deasupra vechii cutii de lemn a orologiului, ce actioneaza inclusiv clopotele. Au existat doua etape in automatizarea ceasului, prima facuta in anii ’970 si cea mai recenta, realizata in 1996, de o companie specializata din Berlin - Wolfgang Schmidt Glockentechnik und Turmuhren.


Un ceas similar, al aceluiasi producator Gebrüder Resch, exista si in turnul-clopotnita al Bisericii Fortificate din Bod (jud. Brasov), ceasornic ce a fost instalat aici in anul 1869. Prezenta acestor ceasuri de turn in localitati din jurul Brasovului are legatura, cel mai probabil, cu activitatea de reprezentare locala a companiei Gebrüder Resch, pornita la 1861-1862, de catre ceasornicarul si comerciantul din Brasov - Josef Jekelius ce isi avea pravalia pe Purzengasse nr. 492 (astazi strada Republicii din Brasov). Aceste doua exemple de ceasornice Gebrüder Resch | Fratii Resch (Vulcan si Bod) sunt pana la acest moment singurele cunoscute si pastrate astazi in Transilvania.

Trebuie sa mentionam aici si cadranul solar pictat pe peretele sudic al bisericii. Cadranul este ilustrat sub forma unei esarfe semirotunde cu capetele in falduri si un cocos la extremitatea dreapta (simbolul rasaritului). Cadranul este numerotat 5-12 pentru prima parte a zilei si 12-6 pentru orele de dupa pranz. Luand in considerare forma grafica a acestuia (prezentata intr-o imagine - coloana dreapta) se poate presupune ca a fost realizat in prima jumatate a sec. XX dar nu este exclus sa fi fost prezent in alt format grafic si inainte de aceasta perioada (conform cu relatarile actualului preot al bisericii).

Un minunat film despre biserica din Vulcan, realizat de Adrian Arsu, gasiti - aici.

Bibliografie:
1. Cristina Tanase | "Povestea timpului in turnurile cu ceas din Tara Barsei", Asociatia Maya Mastermind, Digital Brain - Brasov, 2019;
2. Hermann Fabini | "Universul cetatilor bisericesti din Transilvania", editura Monumenta - Sibiu, 2009;
3. Wilhelm Beer / Richard Gober / Helmut Beer | "Wolkendorf im Burzenland", Feldhaus Verlag - Hamburg, 1990;
4. "Sächsischer Hausfreund - Ein Kalender für Siebenbürger", Verlag von Johann Gott - Kronstadt, 1861 (Arhivele Nationale ale judetului Brasov).

* * *

Multumiri pentru suport si amabilitate in realizarea documentarii - preotului bisericii Uwe Seidner.
Cu multumiri pentru suport tehnic lui Adrian Rotariu - www.ceasornicarie.ro | Iasi si Dan Uza - www.cerculdestele.ro | Cluj-Napoca

Brasov, 9.noiembrie.2020
[up-date: 28.noiembrie.2020]
Biserica Fortificata din Vulcan (schita Heidi Kapitel - ref. bibliografie 3)
Biserica Fortificata din Vulcan (schita Heidi Kapitel - ref. bibliografie 3)

Biserica Fortificata din Vulcan (foto - ref. bibliografie 3)
Biserica Fortificata din Vulcan (foto - ref. bibliografie 3)

planul incintei / etape constructie - biserica Vulcan (dupa W. Horwath - ref. bibliografie 3)
planul incintei / etape constructie - biserica Vulcan (dupa W. Horwath - ref. bibliografie 3)

turnul cu ceas - biserica Vulcan
turnul cu ceas - biserica Vulcan

turnul cu ceas - biserica Vulcan
turnul cu ceas - biserica Vulcan

camari provizii - biserica Vulcan
camari provizii - biserica Vulcan

cadran ceas turn - biserica Vulcan
cadran ceas turn - biserica Vulcan

cadran solar - biserica Vulcan
cadran solar - biserica Vulcan






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English