ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Joi, 21.Nov.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Casa Sfatului 1915 | Brasov
Brasov / Casa Sfatului - cca. 1915

CASA SFATULUI – BRASOV

Construita inca de la 1420 Casa Sfatului din Brasov adaposteste astazi Muzeul de Istorie al orasului. Fiind un edificiu important al cetatii regasim Casa Sfatului in numeroase descrieri si referinte istorice.

Este binecunoscuta monografia lui Sextil Puscariu – “Brasovul de altadata” (Editura Dacia, 1977) unde povestea Rathaus este prezentata inclusiv cu detalii ale instalarii ceasului in turnul acesteia.

O excelenta cronologie a istoriei ceasului din turnul Casei Sfatului a fost publicata de prof. Viorel Ene in "Arheologie industriala pe teritoriul Brasovului Medieval", Editura Universitatii Trasilvania, Brasov – 2008. Redam in continuare cateva detalii semnificative incluse in aceasta lucrare:
- - - - - - - - - - - -
1520 - este mentionata existenta ceasului din turn, ce se putea vedea de pe toate laturile pietei si pentru a carei reparatie s-au platit 3 florini;
1523 - ceasul din turn a fost inzestrat cu o cuva din cupru in care se bateau orele;
1528 – a fost realizat un nou ceas de catre maestrul Georgius din Sighisoara. Ornicul la care sighisoreanul a lucrat  opt saptamani si patru zile avea artatoarele sub forma unei maini iar indexul intins spre cifra cadranului;
(nota: Muzeul de Istorie Brasov pastreaza un astfel de aratatoare precum si seturi ale ceasului dintr-o alta perioada) 
1608 – in urma unui incendiu provocat de un traznet ceasul a fost reparat;
1682 (24.iulie) – dupa un nou incendiu ceasul este mentionat intr-o relatare a notarului Martin Seewaldt; 
1691 (mai) – a fost instalat un nou ceas a carui pret a fost de 200 de florini. Ceasul este prevazut cu un clopot orar in forma de cuva, clopot care batea ceasurile pline, prin intermediul unui omulet de lemn;
(nota: figurina este expusa in una din salile Muzelui de Istorie Brasov – vezi imagini dreapta pentru clopot si figurina)
1774 (decembrie) – ceasornicarul Matthias Reimer a montat mecansimul ceasului din turnul Casei Sfatului confectionand si opt aratatoare noi;
1775 (iulie-septembrie) – pictorul Joseph Moor a pictat cele patru cadrane “en Fresco”;
1877 – este instalat primul ceas de turn Johann Mannhardt de catre mesterul ceasornicar Josef Both din Brasov; alaturi de numele fabricantului ceasul este marcat si “JOS. BOTH, UHRMACHER IN KRONSTADT 1877” - vezi imagini (rom. JOS. BOTH, CEASORNICAR IN BRASOV 1877). Mecanismul este unul de 12 zile.
- - - - - - - - - - - -
nota CptR: ceasornicarul Josef Both a intrat in breasla ceasornicarilor la 1873 si documentele pastrate la Arhivele Nationale Brasov il mentioneaza pana la 1927. A locuit initial pe Konnegasse 611 si din 1887 a fost asociat cu un alt ceasornicar al Brasovului functionand sub numele de J.Both & Müller pe str. Michael Weiss nr. 26 | vezi “Kronstaedter Adressen Kalender 1848-1927” pastrate la Arhivele Nationale Brasov. Tot la Arhivele Brasov se pastreaza si o imagine a prevaliei J.Both & Müller (vezi imagine mai jos) si este de mentionat ca acestor familii de ceasornicari (cu activitatea derulata pe mai multe generatii) se datoreaza si instalarile de ceasuri J.J. Fuchs & Sohn in turnul Bisericii Fortificate din Sanpetru, ceasului de turn Johann Mannhardt al Bisericii Evanghelice din Rasnov sau a ceasornicului (producator neidentificat) de la Maierus (jud. Brasov), dar si in alte locatii din Tara Barsei prezentate pe site. 
J. Both u. Muller | Brasov
[Pravalia J. Both & Müller | Uhrmacher - Oras - Ciasornicar | "Uhren Gold und Silberwaren" / "Orak Arany es Ezüstaruk" (Ceasuri de aur si argintarie) era situata in Brasov pe str. Michael Weiss nr. 26 la intersectia cu Piata Enescu 11
fotograf: Heinrich Lehmann ca. 1910-1918, sursa imagine: Arhivele Nationale ale Romaniei - Judetul Brasov]

Producatorul ceasului era un nume important intre fabricantii de astfel de ceasuri din epoca - Johann Mannhardt | München - Germania. Fondatorul Johann Michael Mannhardt a trait intre anii 1798-1878 (n. 31.08.1798 Bürstling, Bavaria - d. 25.08.1878 München) si o fotografie a acestuia se pastreaza in arhivele Deutsches Museum din München (vezi imagine coloana dreapta).

De foarte tanar a inceput sa invete ceasornicaria in atelierul lui Deisenrieder din Gmund am Tegernsee participand chiar la reparatiile ce maestrul sau le-a avut de facut la ceasul din turnul bisericii orasului. Timp de patru ani a avut resposabilitatea armarii ceasului ocazie cu care a petrecut mult timp studiind mecanismul ceasornicului.

Dupa 8 ani de ucenicie s-a mutat in Miesbach unde a reactivat un atelier de lacatuserie fost al mesterului Fritz ce derulase si activitati de ceasornicarie. In aceasta perioada Joh. Mannhardt a dezvoltat si pus la punct primul sau ceas de turn, de conceptie proprie, mult mai precis fata de standardul epocii, pe care l-a instalat in biserica St. Laurentius din Rottach-Egern. Ceasul se pastreaza astazi in muzeul Tegernseer Tal Kultur und Geschichte. Ceasul cu pricina va fi expus in 1826 la München si comisia tehnica ce l-a examinat a concluzionat - "Johann Mannhart s-a dovedit a fi un excelent producator in domeniul ceasornicariei si prin acest ceas, o invenție complet noua, realizata de asemenea extrem de atent cat si estetic, este demn din orice sprijin și incurajare posibil a fi facuta”.

Urmare a succesului avut Joh. Mannhardt se instaleaza in München, in acelasi an - 1827, se casatoreste cu Maria Hofer din Miesbach, zestrea acestei permitandu-le achizitia unei mici case si organizarea un nou atelier in oras. Surprinzator, in urmatorii 6 ani, Mannhardt nu are nicio comanda pentru un ceas de turn si in consecinta isi canalizeaza activitatea in fabricatia de diverse piese de metal. Prima comanda pentru un orologiu o primeste tocmai in 1833 cand i se cere sa realizeze ceasul de turn al noii bisericii protestante din München. Il va realiza pe conceptul ceasului din Egern insa la dimensiuni mult mai mari. Dupa aceast ceas vor incepe sa vina comenzile iar excelenta munca facuta va atrage recunostinta regelui Ludwing al II-lea al Bavariei, care in 1837 il va oferi medalia de aur pentru merite civile. 

Compania sa Königlich Bayerische Hof-Thurmuhren-Fabrik Johann Mannhardt din München a fost fondata in 1844. Activitatile vor fi extinse si compania va produce diverse masini si produse. Mentionam aici o ghilotina de conceptie proprie ce a fost utilizata pana aproape de mijlocul sec. XX, fiind astazi expusa la Deutsche Museum din München. Dupa 1860 in urma unui contract cu caile ferate germane, pentru realizarea unui ceas care sa ajute la respectarea timpilor de mers a trenurilor, contract ce nu a putut fi onorat, compania este obligata, in 1866, sa isi declare falimentul fiind preluata de E. Hartmann. Fondatorul - Johann Mannhardt ramane sa lucreze in firma si eliberat de presiunea manageriala se va putea concentra asupra ideilor tehnice ce le avea. O astfel de idee s-a concretizat intr-o noua varianta de mecanism pentru ceasurile de turn, ce nu mai avea un "clasic" esapament, si unde miscarea libera a pendulului oferea direct impulsul necesar regularizarii preciziei ceasului. Patentata, aceasta varianta numita "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera" (vezi imagini coloana dreapta), va revolutiona precizia ceasurilor de turn si il va instala definitiv pe Johann Mannhardt in istoria orologeriei. A fost onorat cu numeroase distinctii, premii si medalii si a calatorit in multe dintre tarile unde au fost instalate ceasornicele Mannhardt. Istorii locale mentioneaza ca la instalarea ceasului de turn de la Biserica Neagra din Brasov ar fi venit personal (vezi - Volker Wollmann in "Patrimoniu preindustrial si industrial in Romania", vol. V, editura Honterus - Sibiu, 2015, pag. 181). Johann Mannhardt a lucrat in firma ce a fondat-o pana la moartea sa la - 15 august 1878.

In a doua jumatate a sec. XIX Turmuhren-Fabrik Johann Mannhardt a fost unul dintre cei mai importanti producatori germani pentru astfel de ceasuri. Pana in anul 1878 vanduse peste 1.200 de ceasornice in peste 20 de tari. Exista surse care precizeaza pe durata activitatii sale compania a realizat aprox. 5.000 de ceasornice dar evidente ceva riguroase precizeaza ca 3.000 de ceasuri este un numar mult mai corect. Ceasurile Joh. Mannhardt au ajuns pe toate continentele - Europa (Germania, Elvetia, Austria, Bohemia, Ungaria, Moravia, Transilvania, Moldova, Tarile Romane, Croatia, Olanda, Angila, Irlanda, Rusia, Grecia, Italia si Vaticanul), America de Nord si de Sud, Asia si Africa. 

Activitatea companiei a fost derulata pana in anul 1928 cand a fost preluata de - Ulmer Turmuhrenfabrik Philipp Hörz, companie ce functioneaza in aceasta bransa si astazi.

Mai multe informatii despre viata si activitatea lui Johann Mannhardt pot fi parcurse in volumul - "My Ancestor - A Family History in Words and Pictures - Geerken/Gerken,Thiel, Mannhardt, Schenk" | Horst H. Geerken, ed. BukitCinta Book, 2020.

In coloana dreapta prezentam o reclama a fabricii Thurmhren-Fabrik Johann Mannhardt la 1893 dar si lista instalarilor de mecanisme (la 1886) aceasta fiind furnizorul (lista mentioneaza 4 ceasuri montate in Brasov | "Kronstadt im Siebenbürgen" marcat in galben) ceasurilor din turnurile: Bisericii Negre (instalat 1858 | detalii - aici), Bisericii Evanghelice din Ghimbav (instalat 1870 | detalii - aici) si Bisericii Evanghelice din Rasnov (instalat 1869 | detalii - aici). De remarcat si mentiunea ceasurilor instalate in Trasilvania la - Arad (2 buc.), Timisoara, Cluj, Dej, Biertan (jud. Sibiu), Rosia Montana (jud. Alba), Bulgarus (jud. Timis), Orosova, Neudorf (jud. Arad) dar si cele 10 ceasornice Mannhardt din Regatul Romaniei instalate in Bucuresti (sase ceasornice !! - probabil aici este inclus si cel de la Castelul Peles), Focsani, Galati, Pitesti si Ramnicu-Sarat. Un total de 24 ceasuri de turn J. Mannhardt la nivelul anului 1886! Va fi interesant de aflat unde au fost instalate aceste ceasuri si ce colaborari cu ceasornicari din Transilvania si Regatul Romaniei au mai fost, alaturi de Both & Müller din Brasov.

1912 – cadranele au fost repictate in forma actuala [2009 - vezi imagini final prezentare] fiind realizate din sticla pentru a putea fi iluminate din interior pentru vizibilitate noaptea.
- - - - - - - - - - - - -

Astazi [2009] intretinerea ceasului se face de catre un inimos inginer pensionar – Zoltan Boer (vezi imagine). Gratie domniei-sale ceasul se afla in stare de functionare, in momentul de fata existand chiar intentia de a “re-conecta” mecanismul la clopotul din turn instalat la 1691, clopot ce are o interesanta inscriptie ce include sigla orasului din acele vremuri.
* * *
• [actualizare] septembrie.2010 – urmare a unui proiect derulat de Comunitatea Germana din Brasov, la sfarsitul anului 2010, vechiul ceas de turn Johann Mannhardt - 1877, defect si cu numeroase probleme in functionare a fost inlocuit cu un ceas similar (J. Mannhardt, fabricat 1890) adus din Germania in urma unei achizitii cu 3.000 euro facute de la un muzeu german. Ideea a apartinut organistului Bisericii Negre - Steffen Schlandt care in urma unei actiuni alaturi de comunitatea disaporei romane din Stuttgart a gasit "noul" ceas Mannhardt, functional, pe care alaturi de Zoltan Boer, Klaus Keith si ceasornicarul german Francisc Incze au adus si montat orologiul in turnul Casei Sfatului in perioada 13-16.septembrie.2010. Detalii despre acest proiect puteti parcurge in articolul lui Liviu Cioineag - Buna Ziua Brasov, 16.11.2010 - aici.
Prin amabilitatea lui Steffen Schlandt cateva imagini cu "noul" mecanism al ceasul Johann Mannhardt 1890 instalat, in continuare:

Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010 Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010 Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010

Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010

Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010 Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010 Johann Mannhardt - 1890 | Casa Sfatului - Brasov | 2010
[mecanism ceas turn Johann Mannhardt instalat in Casa Sfatului - Brasov in 2010; imagini prin amablitatea Steffen Schlandt | 2010]

O istorie a ceasornicelor ce au functionat in Casa Sfatului din Brasov, de la 1520 pana la instalarea din 2010, prezinta si Cristina Tanase in lucrarea "Orologiul din Turnul Casei Sfatului din Brasov. File de istorie" aparuta in publicatia Muzeului National de Istorie din Republica Moldova - Tyragetia | Istorie. Muzeologie (Serie Noua) nr. 2/2018, pag.185-193.

Multumiri Muzeului de Istorie Brasov – director Radu Stefanescu pentru sprijinul in realizarea acestei documentari.

Multumiri Steffen Schlandt pentru amabilitatea comunicarii informatiilor pentru actiunea derulata in 2010 si pentru imaginile trimise.

Multumiri Michael Neureiter | Horologium.at pentru amabilitatea furnizarii informatiilor si brosurii-catalog - Joh. Mannhardt 1886.
* * *

Brasov, mai.2009
[up-date: ianuarie.2021]
 
Casa Sfatului 2009 | Brasov Casa Sfatului 2009 | Brasov
[Casa Sfatului - Brasov | 2009]
Casa Sfatului - 1800 | Brasov
Casa Sfatului - 1800 | Brasov

mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului
mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului

mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului
mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului

mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului
mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului

mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului
mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului

mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului
mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului

mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului
mecanism ceas [inlocuit] | Casa Sfatului

mecanism ceas | Casa Sfatului
mecanism ceas | Casa Sfatului

mecanism ceas | Casa Sfatului
mecanism ceas | Casa Sfatului

clopot orar 1691 | Casa Sfatului
clopot orar 1691 | Casa Sfatului

clopot orar 1691 | Casa Sfatului
clopot orar 1691 | Casa Sfatului

sigla Brasovului 1691 | Casa Sfatului
sigla Brasovului 1691 | Casa Sfatului

Zoltan Boer | turn Casa Sfatului
Zoltan Boer | turn Casa Sfatului

Steffen_Schlandt - organist Biserica Neagra Brasov
Steffen_Schlandt - organist Biserica Neagra Brasov

Johann Mannhardt (1798 - 1878) | sursa imagine: Deutsches Museum München
Johann Mannhardt (1798 - 1878) | sursa imagine: Deutsches Museum München

reclama fabricii Johann Mannhardt | München - 1893
reclama fabricii Johann Mannhardt | München - 1893

patent Johann Mannhardt | "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera"
patent Johann Mannhardt | "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera"

patent Johann Mannhardt | "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera"
patent Johann Mannhardt | "free-swinging pendulum / freischwingendes pendel / pendul cu oscilatie libera"

Johann Mannhardt - lista instalari mecanisme | in: "J. Mannhardt’sche Thurmuhren-Fabrik", 1886, pag.12
Johann Mannhardt - lista instalari mecanisme | in: "J. Mannhardt’sche Thurmuhren-Fabrik", 1886, pag.12

Casa Sfatului dupa 1910 | Brasov
Casa Sfatului dupa 1910 | Brasov

releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov
releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov

releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov
releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov

releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov
releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov

releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov
releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov

releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov
releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov

releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov
releveu Facultatea de Arhitectura Bucuresti - 1942 | Casa Sfatului - Brasov






ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English